Vuurwerkangst.


Een elk jaar terugkerende gebeurtenis is natuurlijk oud en nieuw. Helaas gaat dit voor veel huisdieren gepaard met een hoop stress door het afsteken van vuurwerk, met name natuurlijk op oudejaarsavond, maar ook al in de weken ervoor en nog een tijdje erna. Honden die er gevoelig voor zijn worden erg onrustig, kunnen veel gaan blaffen en/of dingen gaan slopen. In ernstige gevallen kan de paniek dusdanig groot zijn dat ze zichzelf verwonden.

Katten trekken zich terug en laten zich niet zien, waardoor stress minder opvalt, maar wel aanwezig is. Honden en katten hebben een gevoelig gehoor, waardoor ze gemakkelijk kunnen schrikken van geknal. Een traumatische ervaring wordt het als er vuurwerk dichtbij is afgestoken of naar het dier is gegooid.

Vuurwerkangst kan ook ontstaan als de eigenaar zelf ook angstig reageert; uw hond pikt dit meteen op en weet dan "dit is eng". Als hij dan angstig reageert en de eigenaar probeert hem te troosten/gerust te stellen, dan wordt het angstige gedrag beloont en dus versterkt. Het is dus belangrijk om zelf rustig te blijven, en steun te bieden door duidelijk leiding te geven.

Een goede socialisatie van uw huisdier is ook van groot belang. Een hond die van jongs af aan gewend is aan verschillende geluiden en situaties zal veel stabieler zijn in zijn gedrag en dus minder geneigd tot het ontwikkelen van vuurwerkangst.

Met name voor jonge honden die hun eerste oud en nieuw gaan meemaken is het van extra belang om dit in goede banen te leiden! Deze hondjes weten niet wat hun overkomt en zijn daardoor het meest gevoelig om vuurwerkangst te ontwikkelen. Gebrekkige socialisatie en erfelijke gevoeligheid zijn factoren die de gevoeligheid nog kunnen vergroten.


Voor bovenstaand filmpje moet u even doorklikken naar YouTube.


Op oudejaarsavond zelf zijn er een aantal maatregelen te nemen die vuurwerkangst kunnen verminderen of eventueel voorkomen:

•Laat uw hond(en) op tijd en ruim voldoende lang aangelijnd uit.

•Zorg ervoor dat de kat(ten) ruim van tevoren binnen zijn en niet meer naar buiten kunnen.

•Verminder effecten van vuurwerk door gordijnen dicht te doen en muziek of televisie aan te zetten.

•Laat uw huisdieren niet alleen, u moet voor hen de spreekwoordelijke " rots in de branding" zijn.
Hierbij moet u angstig gedrag negeren, en rustig gedrag belonen. Uiteraard moet u zelf ook rustig blijven, honden en katten zijn meesters in het oppikken van lichaamstaal.

Voor zeer gevoelige dieren of dieren waarbij vuurwerkangst al ontstaan is, kunnen bovenstaande maatregelen onvoldoende zijn. Gelukkig zijn er nog diverse mogelijkheden om stress rond oud en nieuw te verminderen:

•Vuurwerk CD:
er is een cd verkrijgbaar met vuurwerkgeluiden. Hiermee is het mogelijk uw huisdier langzaam aan te wennen aan vuurwerkgeluiden, door het volume en de tijdsduur langzaam aan op te bouwen. U moet dit echt zien als training, waarbij rustig gedrag wordt beloont, en angstig gedrag wordt genegeerd. Bij de cd zit een gebruiksaanwijzing. Belangrijk is dat ruim op tijd, minstens een maand van tevoren, gestart wordt met de vuurwerktraining. Bestellen kan op: www.vuurwerkcd.com.

•Feromonen zijn hormonale geurstoffen die stress bij honden en katten verminderen.
Voor de hond zijn deze verkrijgbaar als verdamper voor in het stopcontact en als halsband, onder de naam "adaptil, of DAP". Voor katten is een verdamper of spray verkrijgbaar onder de naam "Feliway". Deze producten hebben ruim de tijd nodig om in te werken, u moet er een maand van tevoren mee starten.

•Voedinssupplementen als Renske gedrag/stress, en Zylkene, zijn producten die geheel zonder bijwerkingen en op natuurlijke basis stress verminderen. Ook hiermee moet een maand van tevoren gestart worden.

•Royal Canin Calm dieet:
werkt op een vergelijkbare manier als zylkene, alleen is de werkzame stof hier in het dieet verwerkt. Dit dieet is vooral geschikt voor katten en kleine honden. Voor een goed effect moet hiermee een maand van tevoren gestart worden.

hond met thundershirt

•Thundershirt.
Het Thundershirt geeft een zachte, constante druk op het lichaam van de hond. Dit heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel, het wordt ook toegepast bij pasgeboren kinderen (inbakeren). Thundershirt heeft bewezen zeer effectief te zijn tegen angst bij honden. Uit een onderzoek onder ruim 1000 gebruikers, bleek meer dan 80% van de honden minder angstig te zijn door dit vest. Wij kunnen dit shirt voor u bestellen.

Bij dieren waarbij de vuurwerkangst door eerdere ervaringen al duidelijk aanwezig is kan het nuttig of noodzakelijk zijn om langdurig medicatie te geven tegen angststoornissen (bv. Clomipramine). Ook deze moeten langdurig gegeven worden, en moeten worden gecombineerd met gedragstherapie. Deze medicatie maakt de kans op slagen van gedragstherapie een stuk groter.


Op oudejaarsavond zelf is het natuurlijk mogelijk om tabletten te geven die uw hond of kat rustig maken.

Onze voorkeur gaat er echter uit naar uit om te voorkomen dat dit nodig is. Het medicijn dat wij hiervoor het liefst inzetten is alprazolam. Deze stof is verwant aan valium, en is rustgevend, spierontspannend en stressverminderend. Het mag 4x per 24 uur gegeven worden, dit betekent om de 6 uur. Op oudejaarsdag kan dan het beste in de ochtend al worden begonnen, waarna elke 6 uur wordt nagedoseerd. Dieren die er gevoelig op reageren kunnen met minder doseringen toe en hebben aan 2 of 3 doseringen al voldoende.

Vetranquil is een ander medicijn wat dieren rustig maakt, maar volgens de huidige inzichten is dit middel voor dit doel niet geschikt, omdat het niet de stress verminderd, maar alleen de reactie op stress belemmerd. Daarnaast zou het de gevoeligheid voor geluid nog kunnen verhogen!

Op oudejaarsavond de hond in een rustig (lees knalvrij) gelegen pension laten doorbrengen kan ook een praktische oplossing zijn.

Combinaties van bovenstaande maatregelen zijn ook mogelijk!

Wij wensen u en uw huisdieren een gelukkig nieuwjaar!

 Handige links:
LICG Bijsluiter vuurwerk.

Protocol voor oudejaarsavond door gedragsspecialist.