Artrose.


Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening, waarbij de dikte en de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen minder worden, en er benige woekeringen aan de gewrichtsranden ontstaan. Door de benige veranderingen is artrose op röntgenfoto's te herkennen.


Voor bovenstaand filmpje moet u even doorklikken naar YouTube

Oorzaken van artrose zijn:

•Systematische overbelasting door overgewicht of extreem veel beweging.
•Abnormale slijtage door diverse gewrichtsafwijkingen zoals elleboogdysplasie en osteochondrose.
•Abnormale slijtage door instabiliteit van gewrichten zoals bij heupdysplasie.
•Trauma.
•Reumatische ontstekingen van gewrichten.
•Slijtage door ouderdom.

Symptomen:

Bestaan vooral uit pijnklachten die zich uit in kreupelheid. Deze zijn sterk wisselend, afhankelijk van de ernst en lokalisatie van de artrose. De meeste dieren zijn in eerste instantie alleen "startkreupel", wat inhoudt dat ze na rust wat moeizaam overeind en op gang komen. Eenmaal warmgelopen zijn er dan geen of nauwelijks klachten, mits de hoeveelheid beweging niet overdadig veel is.

Als de artrose ernstiger is kan de stijfheid en/of kreupelheid continue aanwezig zijn. Verder kunnen bij een dier de klachten sterk wisselen in ernst. Tijdelijke acute verergeringen van de pijnklachten komen vaak voor, bijvoorbeeld na een "extreme" beweging zoals kan voorkomen bij vallen, uitglijden, wild spelen, vechten met andere hond, of bij overbelasting. Met overbelasting bedoelen wij hier een duidelijk langduriger en/of zwaardere belasting dan het dier gewend is.

Artroseklachten kunnen helaas dusdanig ernstige vormen aannemen dat er geen dierwaardig bestaan meer mogelijk is, en kan dus reden worden om een dier in te slapen. Om het niet zover te laten komen, of om dit zeer ernstige stadium uit te stellen, is een vroegtijdige start van een behandeling wenselijk.

Het is verstandig om alle dieren die startkreupelheid vertonen, ook al lopen ze de rest van de dag nog prima, al op voedingssupplementen te zetten. Dit om het artrose proces zoveel mogelijk af te remmen en daarmee zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven te behouden. Bij ons voorradige voedingssupplementen voor gewrichtsklachten staan onderaan deze pagina vermeld.

Ook veel katten krijgen op oudere leeftijd artrose.
Zij kunnen dit vaak beter maskeren omdat zij leniger zijn dan honden. Klachten kunnen zich uiten door:

•Minder poetsen, wat leidt tot vachtveranderingen en klitten. Dit komt omdat de kat zijn eigen achtelijf niet goed meer kan bereiken.
•De kat springt minder of niet meer op tafels, stoelen, de vensterbank, enz.
•De kat gaat niet meer of minder lang naar buiten.
•De kat wordt minder speels, wil niet meer achter speeltjes aan, heeft geen "dolle buien" meer.

Ook voor katten met artrose geldt dat de kwaliteit van leven sterk verbeterd kan worden met pijnstillers en voedingssupplementen.

artrose kat

U kunt eenvoudig testen of uw kat mogelijk artrose heeft door een online vragenlijst in te vullen.
Na het invullen van deze artrosetest voor katten krijgt u direct advies.

Diagnose:

Deze kan het beste bevestigd worden door een röntgenonderzoek, omdat hiermee ook de ernst en de lokalisatie kan worden vastgesteld, wat nuttig is voor het instellen van een optimale therapie en een nauwkeuriger prognose.

elleboog met artrose

Elleboog hond met ernstige artrose

Behandeling:

Indien mogelijk en als dit nog zin heeft moet de oorzaak behandeld worden. Zo kan artrose sterk worden beperkt als dieren met elleboogdysplasie of heupdysplasie al jong (< 9 maanden) gediagnosticeerd en behandeld worden.

Zeer belangrijk is het bestrijden of voorkomen van overgewicht! Overgewicht betekent immers overbelasting van gewrichten. Daarnaast heeft een overmaat vet een nadelig effect op ontstekingsreacties. (zie pagina obesitas)

Een regelmatig en gedoseerd bewegingspatroon. Een dier met artrose moet in beweging blijven, maar dit moet regelmatig, bv. 4 X 15 tot 20minuten uitlaten. Hoelang de hond kan wandelen is natuurlijk afhankelijk van wat hij nog aankan. In bepaalde gevallen kan dmv een trainingsschema de hoeveelheid beweging geleidelijk opgevoerd worden, wat nodig kan zijn om af te laten vallen of als de hond bij aanvang van de behandeling te weinig kan lopen om de spieren soepel te houden.

Plotseling veel meer beweging kan de klachten duidelijk verergeren, evenals geforceerde bewegingen zoals bij wild spelen. Dit betekent niet dat de hond niet meer mag spelen, maar doe dit met verstand en met mate.

Pijnstillers dienen uiteraard om de belangrijkste klacht van artrose te bestrijden; pijn, maar hebben door hun ontstekingsremmende werking ook een gunstig effect door het afremmen van ontstekingsreacties in de aangetaste gewrichten. Er bestaan tegenwoordig pijnstillers die relatief veilig langdurig gegeven kunnen worden. Als de reguliere pijnstillers onvoldoende effect hebben, of als deze bijwerkingen geven (meestal maagdarmklachten), of als deze vanwege andere redenen (slechte nierfunctie bijvoorbeeld) niet gegeven kunnen worden, dan bestaat er ook de mogelijkheid om een uitstekende pijnstilling te geven door middel van een maandelijkse injectie met Librela.

Spierversterkende injecties (anabolen) kunnen bij artrose van de heupen de stabiliteit van deze gewrichten verbeteren, waardoor de pijnklachten afnemen. Meestal is periodieke behandeling nodig, bv. 1 X per kwartaal.

Voedingssupplementen met bouwstoffen voor gewrichtskraakbeen en gewrichtsvloeistof kunnen het artroseproces afremmen en de pijnklachten verminderen. Deze zitten in Hyaloral® en Trovet Mobility en geriatics® dieetvoer. Hiermee is vaak het gebruik van pijnstillers te verminderen! Wij hebben goede resultaten behaald met dieren op het mobility support dieet!  Voor meer informatie en de te verkrijgen spaarkorting van Trovet verwijzen wij u naar de pagina voeding.

Hoog geconcentreerde visolie-preparaten hebben door sterk ontstekingsremmende eigenschappen een goed beschermend effect op artrotische gewrichten.

Meestal is een combinatie van meerdere van bovenstaande opties nodig om de kwaliteit van leven in voldoende mate te verbeteren.

Koude en vocht verergert de pijnklachten. Houdt hiermee rekening met de huisvesting van de hond of kat.