Mogelijkheden binnen de kliniek.


LaboratoriumECG-onderzoekRöntgenEcho-onderzoekGasanesthesieBloedruk metingTandheelkundeVoortplantingVachtverzorgingOverig


Onze praktijk richt zich geheel op de behandeling van gezelschapsdieren. Welkom zijn honden, katten, knaagdieren (o.a. hamsters, cavia's, ratten en muizen), konijnen, fretten, vogels, reptielen en andere exotische dieren.

Mogelijkheden binnen de praktijk:

In onze kliniek kunt u terecht voor alle 1e lijns diergeneeskunde van gezelschapsdieren. Daarnaast is onder onze dierenartsen is ruime ervaring aanwezig voor het behandelen van diverse meer specialistische klachten, zoals cardiologie (hartpatiënten), endocrinologie (hormonale stoornissen zoals ziekte van Cushing, Addisson, suikerziekte), dermatologie (huidklachten, huidallergie), neurologie (bv. epilepsie), interne geneeskunde, enz.

Uiteraard doen wij eerst bij elke patiënt een gedegen algeheel lichamelijk onderzoek. Ondanks alle mogelijkheden van verdere diagnostiek geeft dit onderzoek altijd veel belangrijke informatie over de patiënt. Als alleen lichamelijk onderzoek onvoldoende informatie geeft dan hebben wij onderstaande mogelijkheden voor verder onderzoek en behandeling ter beschikking.


Laboratorium.

In ons laboratorium hebben wij de mogelijkheid om direct urine, bloed, ontlasting, en tijdens het lichamelijk onderzoek verzameld materiaal, zoals huidafkrabsels, te onderzoeken.

Bloedonderzoek: wij hebben de beschikking over moderne bloedanalyse-apparatuur, zodat wij de meest voorkomende aandoeningen in korte tijd (10-15min.) zelf kunnen onderkennen. Uitgebreider bloedonderzoek moet opgestuurd worden, meestal hebben we dan binnen 1 tot 2 dagen een uitslag.

spotchem

 

Spotchem EZ + Spotchem EL voor de klinische chemie.
Dit is het onderzoek naar orgaan functies zoals lever-
en nierfunctie, bloedglucose en electrolyten.

medonic

 

Medonic voor de hematologie.
Dit is het onderzoek naar de rode en
witte bloedcellen, en bloedplaatjes.


ECG-onderzoek:

de zogenaamde hartfilmpjes maken en beoordelen wij zelf met de aanwezige ECG-opname en analyseapparatuur. Hiermee is een goede indruk te krijgen van bepaalde aspecten van de hartfunctie, en is een follow-up van hartpatiënten mogelijk.

ECG

 

Hiernaast ziet u een zogenaamd "QRS compex", dit is de elektrische weergave van een hartspiercontractie.


Röntgenonderzoek:

Is de bekendste vorm van diagnostisch beeldvorming. Het is bij uitstek geschikt om aandoeningen van de botten en gewrichten te onderzoeken, maar levert ook veel informatie over de inwenige organen.

Onze kliniek beschik over digitale röntgen, inclusief dentale digitale röntgen, wat onmisbaar is voor tandheelkundige ingrepen.

röntgenfoto schedel

 

 

Hiernaast een röntgenopname van de schedel van een hond (Shar pei)

 

Hieronder ziet u een dentale digitale röntgenfoto van de kiezen van een hond. Bij 1 kiesje is duidelijk botaantasting te zien rond de wortels.
dentale röntgenfoto


Echo-onderzoek.

Echo-onderzoek van de buik is een waardevolle vorm van diagnostische beeldvorming, die zonder operatieve ingreep veel informatie kan geven over de toestand van de inwendige organen. Echo en röntgen vullen elkaar goed aan.

Echo maakt met geluidsgolven de inwendige organen zichtbaar, waarbij ook naar de structuur van diverse organen gekeken kan worden. Het onderzoek is niet belastend voor de patiënt, en kan in principe zonder narcose of sedatie uitgevoerd worden.

echo drachtige hond

 

Hiernaast een echo van een drachtige hond. U ziet 3 vruchtblazen gevuld met vloeistof (zwart), met daarin pups na 4 weken zwangerschap.


Gasanesthesie en anesthesiebewaking.

Onze operatiekamer beschikt over gasanesthesie met uitgebreide anesthesie-bewaking, wat het narcoserisico sterk beperkt. Gasanesthesie betekent dat de patiënt tijdens de narcose 100% zuurstof inademt, met daarin een anesthesiegas (isofluraan).

Anesthesiebewaking houdt in dat wij gedurende de narcose een aantal zaken monitoren: zuurstofsaturatie van het bloed, Co2-gehalte van de uitgeademde lucht, ademhaling, pols, en zonodig ECG.

Eventuele problemen gedurende de narcose kunnen zo snel ontdekt worden, zodat tijdig ingegrepen kan worden.

gasanesthesieverdovingsgeweerDaarnaast bieden wij, als enige in de regio, de mogelijkheid tot anesthesie op afstand. Met verdovingspijltjes kunnen gevaarlijke of niet te benaderen dieren onder narcose gebracht worden voor noodzakelijke behandelingen of onderzoeken.


Bloedrukmeting.

De praktijk beschikt over apparatuur voor bloeddrukmetingen bij de kat. Dit onderzoek is nuttig bij alle oudere katten en zeker bij katten met nier en/of hartproblemen.

Verhoogde bloeddruk belast de organen, met name nieren en hart, waardoor deze schade op kunnen lopen. Andere verschijnselen van verhoogde bloeddruk zijn plotselinge blindheid door bloeding achter het netvlies, of een beroerte.

bloeddrukmeting kat


Tandheelkunde.

De kliniek is uitgerust met een aparte ruimte voor tandheelkundige behandelingen voor honden, katten, konijnen en cavia's. Voor de verschillende diersoorten is specifieke apparatuur in huis. Naast het schoonmaken van gebitjes doen wij ook uitgebreide gebitssaneringen met extracties. Hiervoor beschikken wij over een professionele dentale unit en over digitale dentale röntgen (zie hierboven). Meer informatie: gebitsproblemen en gebitsverzorging

tandheelkundetandheelkundige unit


Voortplanting.

Voor fokkers bieden wij een complete begeleiding: progesteronbepalingen voor het optimale tijdstip van dekking, echo-diagnostiek voor vroege zwangerschapsbepaling, begeleiding rond de geboorte, vaccinatie van pups en kittens.

flatcoat met nestje pups


Vachtverzorging voor katten, vachtverzorging voor honden.

Er zijn helaas katten die hun eigen vacht onvoldoende zelf verzorgen, en die ook het borstelen van de eigenaar niet toestaan. Deze katten komen na verloop van tijd onder de klitten te zitten. Dit kan extreme vormen aannemen, waarbij de klitten als ware een schild gaan vormen om de romp. Deze dieren lijden daaronder, en zullen daarom toch regelmatig behandeld moeten worden

In onze kliniek ontklitten en scheren wij regelmatig dit soort katten. Onze assistente Monica heeft ruime ervaring, met vachtverzorging bij honden en katten, en haar lukt het vaak, met veel geduld, om ook lastige dieren zonder narcose te behandelen. Indien er dan toch een narcose nodig is dan kan volstaan worden met een lichte narcose/sedatie, onder gecontroleerde kliniekomstandigheden, en dus met minimaal risico.

vachtverzorging kat

 

Kat na ontklitten en borstelen, met de berg haar die eraf is gekomenvachtverzorging informatie

 

Na de vachtbehandeling zit deze kat weer lekker in z'n vel.

Meer informatie over vachtverzorging (ook die van de hond) vindt u terug op de pagina "vachtverzorging".


Overigen:

Voor honden en katten met overgewicht, een probleem wat erg veel voorkomt en veel nadelige invloeden heeft op de algehele gezondheid (zie informatiepagina "obesitas"), hebben wij een speciaal afslankprogramma. Dit bestaat uit een dieet en geregelde gewichtscontroles. U kunt hiervoor een afspraak maken met assistente Monica, die dit programma begeleidt.

Begeleiden van probleemgedrag bij honden
Wij bieden elke 2e donderdagochtend van de maand de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een consult in onze kliniek met een professioneel gedragsbegeleider voor honden. Deze gedragsbegeleider is verbonden aan de Martin Gaus Hondenschool. Het gedragsconsult duurt 30-45 minuten, dus er is uitgebreid de tijd om probleemgedrag en de oorzaken daarvan te bespreken, en een plan op te zetten waarmee e.e.a. weer in goede banen geleidt kan worden. U dient tenminste 1 dag voor de betreffende donderdag hiervoor een afspraak te maken.

Binnen de diergeneeskunde bestaan tegenwoordig veel specialisaties. Het is binnen een wat kleinere praktijk onmogelijk om alle specialisaties in huis te hebben. Als wij bij een patiënt een bepaald onderzoek of een bepaalde behandeling willen laten doen die wij zelf niet in huis hebben, dan sturen wij in overleg met u de patiënt door naar een doorverwijskliniek. Voor verschillende specialisaties hebben wij diverse adressen van doorverwijsklinieken waar wij goede ervaringen mee hebben.