Gebitsproblemen bij hond en kat.


GebitssaneringTandresoptie katPreventie


Zowel bij de hond als de kat komt tandsteen veel voor, en meestal is daarbij het tandvlees ontstoken. Het komt meer voor bij oudere dieren, maar bij dieren met aanleg voor dit probleem, zoals de kleinere hondenrassen, kan het ook al op jonge leeftijd opspelen.

Oorzaak van tandsteen is het ontstaan van tandplak door bacteriën, wat verkalkt tot tandsteen.

Belangrijkste oorzaken van tandplak bij hond en kat zijn bouw van het gebit en het dieet. In vergelijking met de wilde voorouders van hond en kat, die prooidieren rauw en met huid en haar opeten, hoeven onze huisdieren maar weinig te kauwen op het eten. Juist dit kauwen is "tandenpoetsen" voor hond en kat.

Gevolgen van tandsteen en ontstoken tandvlees variëren, afhankelijk van de ernst van het probleem.
Klachten die u kunt merken zijn:

•stank uit de bek

•speekselen

•soms minder of moeizaam eten

•chronische pijnklachten kunnen de patiënt "depressief" maken

Het meeste tandsteen zit vaak op de zijkanten van de scheurkiezen van de bovenkaak. Bij de kat kunt u deze zien als u de bek opentrekt, bij de hond als u bij gesloten bek de bovenlip naar boven en naar achteren trekt.

Ontstoken tandvlees trekt zich terug, zodat wortels van tanden en kiezen aangetast kunnen worden, wat leidt tot verlies van tanden en kiezen. Bacteriën kunnen vanuit ontstoken tandvlees zich via de bloedbaan door het lichaam verspreiden en elders ontstekingen veroorzaken.

Er zijn dus goede redenen om de gebitshygiëne te verbeteren.
Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden, welke later besproken worden. Deze hebben echter pas zin nadat het gebit eerst schoon is gemaakt en gebitsproblemen zijn opgelost.

Profesionele gebitssanering

Professionele gebitssanering begint altijd met het schoonmaken van het gebit onder narcose.
Hiervoor gebruiken wij een ultrasone scaler net als uw eigen tandarts. Pas als het tandsteen weg is, is de toestand van het gebit goed in te schatten.

gebitssanering

Tanden en kiezen die los zitten zijn niet meer te redden en moeten na verder losmaken getrokken woren.

Honden en katten hebben meerdere kiezen met 2 of 3 wortels. Het komt regelmatig voor dat 1 wortel van zo'n kies rot is, terwijl de kies met de andere wortel(s) nog muurvast zit. ook dan moet die kies eruit. De gezonde wortels moeten rondom losgemaakt worden van het kaakbot, en dan pas kan de kies getrokken worden. In geval van extractie van kiezen met meerdere wortels wordt de kies vaak doorgezaagd om hem te kunnen trekken. Al met al kan het trekken van tanden en met name kiezen een tijdrovend karwei zijn.


Tandresorptie bij de kat.

Bij katten komen regelmatig tandhalslaesies voor. Dit zijn glazuurdefecten op de overgang van tandhalslaesie lattandkroon naar tandwortel, ter hoogte van het tandvlees. Bij een niet gereinigd gebit zit het vaak onder het tandsteen. Tandhalslaesies worden ook wel tandresorptie genoemd.

Bij tandresorptie lost het glazuur en daarna het tandbeen om, zodat een gat ontstaat. De tand verzwakt, kan afbreken, en de laesie zelf is pijnlijk. De oorzaak is onsteking van het mondslijmvlies, als gevolg van slechte gebithygiëne. de holte die ontstaat kan zichtbaar zijn, maar kan ook volgroeien met ontstoken tandvlees en daardoor minder opvallen. Tandresorptie is een progressief ziektebeeld, wat betekent dat het zich naar meerdere tanden en kiezen kan uitbreiden, en al aangetaste kiezen verder zal verzwakken.

Tanden en kiezen met tandresorptie moet getrokken worden. Dit is vaak een lastig karwei, omdat de kroon door de laesie verzwakt is, terwijl de wortel(s) nog stevig vastzitten. De kroon kan gemakkelijk afbreken zodat de wortels blijven zitten. Dat laatste hoeft gelukkig niet altijd een probleem te zijn: bij oudere katten zijn de wortels vaak "verbeend" met het kaakbot, en geven geen klachten als ze blijven zitten.

Aangetaste wortels moeten wel altijd verwijderd worden! Om dit te beoordelen is digitale dentale röntgen noodzakelijk, en onze kliniek beschikt over deze apparatuur.

tandresorptie kat tandresorptie-kat3

Kiesje onderkaak kat met ernstige tandresorptie: zowel op de gewone foto als de röntgenfoto is te zien dat veel van de kies is "weggevreten".

Na het schoonmaken, en na het trekken van losse en aangetaste tanden en kiezen, wordt de mondholte gespoeld met een desinfecterende oplossing (Hexarinse), en vervolgens worden de resterende gebitselementen gepolijst met een polijstpasta. Dit maakt het oppervlak wat gladder, zodat tandplak minder snel opnieuw kan hechten.

tandsteen hond

Hond met ernstige vorm van tandsteen.

Zelfde hond na gebitssanering: tanden en kiezen zijn schoongemaakt, en veel tanden en kiezen zijn getrokken ivm ernstige aantasting van de wortels.

Na deze professionele gebitssanering is het nodig om preventieve maatregelen te treffen tegen tandplak, omdat het schoonmaken alleen niets tegen de oorzaken doet!


Preventieve maatregelen:

Tandenpoetsen:
Tandenpoetsen is de beste manier en dus "de gouden standaard" van preventieve gebitsverzorging.
Wij hebben speciale tandenborstels voor hond en kat, en speciale tandpasta's met enzymen en gevogelte-smaak voor hond en kat die tandplak tegengaan. Het is wel nodig om DAGELIJKS te poetsen. Dit hoeft niet lang, en het gaat met name om de buitenzijde van de kiezen. Het aanleren van en uitvoeren van tanden poetsen staat uitgebreid beschreven in nieuwsbrief NR.5

Wij geven u graag de onderstaande poetsinstructies, maar doen dit ook "live" met uw eigen dier in de kliniek.


Als de tandhalzen bloot liggen na behandeling omdat het tandvlees daar door ontsteking is teruggetrokken, dan is het des te belangrijker om te poetsen.

Als poetsen niet wil lukken zijn er nog andere mogelijkheden. Helaas werken die minder goed dan echt poetsen.

Plaqtiv mondwater is een door het drinkwater te mengen vloeistof die verreweg de meeste dieren goed accepteren en die tandplak en tandsteenvorming afremt.

Dentisept Kleefpasta is een tandpasta die 1x daags op de tanden (mn de buitenkant) gesmeerd moet worden. Het hecht sterk aan het tandglazuur er werkt antiseptisch. U hoeft dan niet te poetsen. Bij katten kunt u een lik ervan op de tong doen, het verspreid zich dan in de bek. Het effect is dan mogelijk wel iets minder dan wanneer u het direct op de tanden en kiezen smeert.

Er zijn natuurlijk diverse kauwkluiven verkrijgbaar, die speciaal voor het gebit bedoeld zijn. Sommige daarvan werken nauwelijks, omdat er niet of nauwelijks op gekauwd wordt. Kauwkluiven zijn alleen effectief als ze zeer regelmatig gegeven worden, en als de hond er lang op moet (en wil) kauwen. Ze hebben dan een mechanisch reinigend effect. Wij hebben voor u beschibaar: VeggieDent FR3SH Kauwstrips.

VeggieDent is een smakelijke caloriearme en gebitsverzorgende kauwstrip gebaseerd op plantaardige ingrediënten.

VeggieDent FR3SH Kauwstrips bevatten geen dierlijke ingrediënten en zijn daarom uitermate geschikt als aanvullend diervoeder voor honden met voedselintolerantie als gevolg van dierlijke eiwitten. De zeer goede acceptatie zorgt voor een eenvoudige gebitsverzorging door de hondeneigenaar. De gepatenteerde 'Z' vorm zorgt voor mechanische reiniging waardoor de hond niet alleen schone tanden krijgt maar ook een frisse adem.

Orozyme buccofresh

Orozyme Buccofresh is een voedingssupplement op basis van algen. Het heeft een effect op de samenstelling van het speeksel, waardoor tandplak en tandsteen minder kans krijgt. Het helpt ook om de adem wat frisser te krijgen. Het is verkrijgbaar als smakelijke brokjes of als poeder om door het eten te mengen.

Wij hebben ook speciale voeding die tandplak en tandsteenvorming kan afremmen.

TROVET Dental dog OCF

TROVET Dental dog OCF is een speciale gebitsverzorgende dieetvoeding voor volwassen honden. Door de hoog elastische structuur en vezels dringt de tand diep in de TROVET Dental brok en verbreekt de biofilm door de schurende (mechanisch) werking. Speciale mineralen (chemisch) voorkomen de vorming en aanhechten van tandplak en tandsteen op de tanden. De overige toegevoegde actieve ingrediënten (anti bacterieel) remmen de activiteit van plakvormende bacteriën in de mondholte. Daarnaast zorgen de nutraceuticals en actieve ingrediënten voor een frisse adem. Er zijn droogvoeding verpakkingen van 2,5 en 10 kg.

 


Trovet Sterilised cat SHF
Trovet Sterilised cat SHF is een gebitsverzorgende onderhoudsvoeding voor volwassen katten. Deze zeer smakelijke dieetvoeding helpt de vorming van tandplak en tandsteen voorkomen door de grotere brokken waarop gekauwd moet worden, wat een mechanisch reinigend effect heeft. Daarnaast helpt het gewichtstoename tegen te gaan bij gecastreerde poezen en katers.

Trovet geeft u de mogelijkheid om te sparen voor korting via een spaarkaart (bij ons verkrijgbaar). Zie pagina voeding.