Voeding.


Over honden en kattenvoeding is zeer veel te vertellen.
Er zijn veel specifieke diëten die op medische indicatie gegeven worden, zoals nierdieet, leverdieet, blaasgruisdieet, hypoallergeen dieet, enz. Deze diëten zijn wat betreft samenstelling aangepast aan de behoeften van de patiënt, en zijn alleen verkrijgbaar bij uw dierenarts. Als uw huisdier een dergelijk dieet nodig heeft dan geven wij hierover de nodige adviezen.

 

animatie drinkbakanimatie etend hondje

Zorg altijd voor vers drinkwater.

Geef uw hond als beloning en tussendoortjes een hoeveelheid hondekoekjes die past bij de hond, anders krijgen met name kleine honden een veel te groot deel van hun voeding op deze manier binnen, en worden ze gemakkelijk te dik.Voor patiënten op dieet zijn er speciale dieet-beloningskoekjes bij ons verkrijgbaar.

De meeste honden en katten zijn gelukkig dusdanig gezond dat zij geen specifiek dieet nodig hebben. Een goede complete voeding die in diverse winkels te koop is volstaat dan. Ook voor deze diergroep zijn tegenwoordig zeer veel soorten voeding op de markt: puppyvoer, juniorvoer, seniorenvoer, enz. Verder is het zo dat verschillende voederfabrikanten tegenwoordig een complete reeks hebben, en hierdoor is de keuze enorm groot, en daarom wordt het al moeilijk om een goede keuze te maken.

In het algemeen is het zo dat de duurdere merken voeding betere grondstoffen gebruiken en vooral ook meer onderzoek doen naar de behoeften van de hond of kat, zodat de samenstelling van deze voeders optimaal is. Dit wil niet zeggen dat goedkopere merken slecht zijn: uw huisdier doet het hier mogelijk prima op.

Als u een goede complete voeding geeft is het niet nodig om extra vitaminen en mineralen te geven. Zeker bij pups is het geven van extra vitaminen of mineralen (extra kalk) juist zeer slecht!

Hoeveelheden.

Op de verpakking van goede voeders staat altijd een advies betreft de aanbevolen hoeveelheid per dag. U moet echter ook naar uw dier kijken, want de behoefte aan energie wisselt sterk! Globaal kan men stellen dat een dier in goede conditie is als men de ribben niet kan zien, maar wel vrij gemakkelijk kan voelen. Kijk ook eens naar de lichaamsconditiescore. Voor te geven hoeveelheden kunt u naast de tabel op de verpakking ook informatie opzoeken in de betreffende LICG-bijsluiters:

U kunt het beste een kwalitatief beter (dus de duurdere merken voer) geven als de behoeften van uw huisdier hoog zijn. Dieren met een behoefte aan optimale voeding zijn: pups en kittens, fokteven en fokpoezen, actieve honden en katten, en natuurlijk zieke dieren. Deze laatste groep heeft zoals hierboven al vermeld een specifiek dieet nodig via de dierenarts.


Rauw vlees voeding

De laatste jaren is vers vlees / rauw vlees / BARF in opkomst. Aan het geven van een dergelijke voeding kleven ook duidelijk risico's. Omdat hier recent door deskundigen uitgebreid naar gekeken is willen wij graag een vierdelig artikel over deze risico's met u delen. Dit artikel is in 2016 in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde gepubliceerd.

•Deel 1: algemeen
•Deel 2: risico's voedingsfouten
•Deel 3: risico's infecties gezelschapsdieren
•Deel 4: risico's infecties eigenaar.

Gezien deze (wetenschappelijk onderbouwde) risico's kunnen wij geen voorstander zijn van rauw vlees voeding. Dit neemt niet weg dat voor sommige dieren rauw vleesvoeding een goede optie kan zijn (bv. voedings allergie). Belangrijk is daarbij wel dat de het dier EN de eigenaar niet tot een risico-groep behoort (jong/oud/zwanger/mensen met verzwakt immuunsysteem), en dat de eigenaar bekent is met de risico's.


anti-schrok bak

Hiernaast ziet u 2 "slow feed" of "anti-schrok" voerbakken. Deze zijn geschikt voor dieren die erg gulzig eten en daardoor gemakkelijk eten overgeven.
De bak voor de grote hond kost € 16,50
Die voor de kleine hond of kat kost € 10,-

Bij pups is er nog een duidelijk onderscheid tussen pups van kleine rassen en pups van grote rassen: mn, de laatste groeien zeer snel, zodat een optimale voeding van groot belang is op groeistoornissen te voorkomen. Voor deze pups van grote rassen zijn daarom specifieke voeders ontwikkeld, waarin o.a. de hoeveelheid calcium verlaagd is en de calcium-fosfor verhouding optimaal.

Bij pups van grote rassen met aanleg voor groeistoornissen heeft u dan minder risico op deze problemen. (Omdat deze ontwikkelingsstoornissen voor een groot deel erfelijk bepaald zijn is dit met goed voer alleen helaas niet te voorkomen. Een goede selectie met fokdieren kan dit soort problemen minder doen voorkomen.) In de productnaam van deze voeders staat meestal "puppy/junior Large Breed" vermeldt.

Wij hebben diverse voeders op voorraad voor specifieke medische klachten:
Deze voeders zijn wat samenstelling betreft dusdanig gemaakt dat ze voldoen aan de specifieke behoeften van bepaalde patiënten, en worden door ons daarom ook alleen op indicatie voorgeschreven.

•Trovet Urinary voor blaasgruisklachten
•Trovet Renal voor nierpatiënten
•Trovet Hypoallergeen voor allergische klachten
•Trovet Intestinal voor maagdarmklachten
•Trovet Recovery: hersteldieet voor verzwakte/herstellende patiënten
•Trovet Weight & Diabetic voor dieren met overgewicht of diabetes
•Trovet Hepatic voor leverpatiënten

Daarnaast hebben wij ook onderhoudsvoeders voor dieren die niet op een specifiek dieet staan:

Trovet Adult dog MXF:
Onderhoudsvoer voor volwassen honden. De Trovet Adult MXF is een uitgebalanceerde en volwaardige voeding voor volwassen honden van alle rassen. Gebruik van hoogwaardige en licht verteerbare ingrediënten staan garant voor een zeer smakelijke voeding die optimaal is afgestemd op de behoeften van de volwassen hond.
Hoog kwalitatief, licht verteerbare voeding met als eiwitbronnen kip en ei.
Bevat geen chemische smaak-, kleur- en geurstoffen.
Vrij van tarwe- en sojaproducten.
Speciaal samengesteld voor honden met een normale tot licht verhoogde energiebehoefte.
Verrijkt met lecithine voor een glanzende en gezonde vacht.

 

Trovet Dental dog OCF:
Onderhoudsvoer voor volwassen honden met extra grote stevige brokken die tandsteenvorming tegen gaan. Door de hoog elastische structuur en vezels dringt de tand diep in de TROVET Dental brok en verbreekt de biofilm door de schurende (mechanisch) werking. Speciale mineralen (chemisch) voorkomen de vorming en aanhechten van tandplak en tandsteen op de tanden. De overige toegevoegde actieve ingrediënten (anti bacterieel) remmen de activiteit van plakvormende bacteriën in de mondholte. Daarnaast zorgen de nutraceuticals en actieve ingrediënten voor een frisse adem.

Trovet Mobility & Geriatr. dog MGD:
Onderhoudsvoer voor oudere honden.
TROVET Mobility & Geriatrics MGD Hond bevat een groot aantal natuurlijke, actieve ingrediënten. Deze zogeheten nutraceuticals zorgen voor een verhoogd aanbod van stoffen die de opbouw van kraakbeen ondersteunen, resulterend in een positieve invloed op de gewrichtsmobiliteit. Het gelatinehydrolysaat, de groenlipmossel, glucosamine en chondroïtinesulfaat leveren eveneens bouwstoffen voor de aanmaak van het kraakbeen. Daarnaast bevat de voeding visolie en plantaardige grondstoffen. De TROVET Mobility & Geriatrics MGD Hond voeding helpt overgewicht en de hierdoor ontstane belasting van de gewrichten te voorkomen. Door het verlaagd eiwit- en fosforgehalte is de voeding geschikt voor oudere honden.
Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen overgewicht en symptomen van osteoarthritis bij de hond. De extra toegevoegde L-carnitine in combinatie met verlaagde energiegehalte zorgen dat de hond op een goed gewicht blijft. Hierdoor vermindert de fysieke belasting op de gewrichten.
TROVET Mobility & Geriatrics MGD Hond bevat extra antioxidanten om negatieve effecten van gevormde vrije radicalen te verminderen. Het verlaagde fosfor- en eiwitgehalte zorgt voor behoud van een goede nierfunctie. Deze combinatie van actieve ingrediënten is uniek en gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Trovet Puppy dog CPF:
Onderhoudsvoer voor pups. TROVET Puppy CPF bestaat hoofdzakelijk uit hoogwaardig dierlijke grondstoffen die makkelijk verteerd worden. Het is een zeer smakelijke puppyvoeding die dankzij zijn kleine vorm makkelijk wordt gegeten. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een gezonde groei. TROVET Puppy bevat een optimale omega 3/6 verhouding en extra lecithine voor een glanzende en gezonde vacht. Bij de samenstelling van TROVET Puppy CPF is extra rekening gehouden met de behoeftes van pups van grote rassen. Een verlaagd calciumgehalte draagt bij aan het soepel bewegen op latere leeftijd. Gecombineerd met een optimaal energiegehalte kunnen pups van alle rassen gezond opgroeien met TROVET Puppy.

Trovet Plus Kitten Hypoallergenic Turkey:
Onderhoudsvoer voor kittens. Complete dieetvoeding voor kittens van 4 weken tot 12 maanden. Bevat zorgvuldig geselecteerde ingrediënten om de kans op immunologische reacties (voedingsallergieën) of niet-immunologische reacties (voedinsintoleraties) in de vorm van huid- en/of maag-darmproblemen te verminderen.

Trovet Sterilised cat SHF:
Gesteriliseerde katten hebben meer kans op overgewicht en urinewegproblemen. TROVET Sterilised SHF Kat is speciaal samengesteld om aan de behoefte van gesteriliseerde katten te voldoen.

Voordelen:
•Een verlaagd vetgehalte en energie helpen de kans op overgewicht te verminderen.
•Verhoogd eiwitgehalte helpt de spiermassa te behouden.
•Verhoogd gehalte aan prebiotische voedingsvezels die ondersteunen bij de stoelgang en darmfunctie.
•Toegevoegde vetzuren EPA en DHA om vacht, huis, maag- en darmkanaal te ondersteunen.
•Toevoegde L-Carnitine die de vetverbanding in de lever stimuleert en zorgt voor behoud van spiermassa.

Natuurlijk wilt u uw huisdier, ook als deze op een specifiek dieet staat, wel eens verwennen of belonen met een lekkernij. Gelukkig heeft Trovet een uitgebreide range aan treats, waaronder ook diverse die zelfs passen binnen een hypoallergeen dieet.
Korting sparen
U kunt op alle Trovet voeders (m.u.v. Trovet Plus) sparen voor 10 euro korting op een volgende Trovet bestelling door middel van een bij ons verkrijgbare spaarkaart. Voor elke 5 euro aan bij ons gekochte Trovet voeders krijgt u een stempel, en een volle kaart is dan 10 euro waard.