Kortwieken van vogels


Kortwieken van vogels houdt in het tijdelijk beperken van het vliegvermogen van vogels. Hierbij worden meer of minder slagpennen van de vleugels dusdanig ingekort dat de betreffende vogel niet meer voldoende snelheid en stuwkracht kan ontwikkelen om op te kunnen stijgen, maar nog wel een gecontroleerde glijvlucht kan maken.

blauwkopfazantje vliegend

Het doel van de behandeling is om de vogel meer bewegingsvrijheid te kunnen geven in huis, met verminderd risico op ongelukken en wegvliegen. Een vogel die goed kan vliegen loopt in huis natuurlijk het risico om tegen diverse zaken aan te vliegen die gevaarlijk kunnen zijn: elektriciteitsdraden, fornuis met hete pannen, raam, enz.

Het effect is tijdelijk, omdat er na de rui weer nieuwe slagpennen uitgroeien waardoor het vliegvermogen hersteld. Volwassen vogels ruien 1 tot 2 maal per jaar.  Hoelang het effect van het kortwieken aanhoudt is daarom ook sterk afhankelijk van het tijdstip waarop de vogel gaat ruien. De frequentie van kortwieken is daardoor 1 tot 4x per jaar.

De eigenaar kan het beste zelf in de gaten houden wanneer een behandeling weer gewenst is. Belangrijk is dat kortwieken op een goede manier en met de juiste mate gebeurt!

kortwieken papegaaiIn dit voorbeeld zijn de buitenste 6 slagpennen gekortwiekt.

Zo is het belangrijk dat beide vleugels in dezelfde mate gekortwiekt worden, anders verliest de vogel de controle bij een glijvlucht en kan zichzelf verwonden. Ook moet niet te rigoureus gekortwiekt worden, want ook dan is een glijvlucht niet meer mogelijk en kan de vogel neerstorten.

kortwieken vogels

Bij dit kleinere vogeltje zijn 8 slagpennen gekortwiekt.

Hoeveel slagpennen en de mate van kortwieken daarvan is echter niet bij elke vogel hetzelfde! Zo moet men bij kleinere vogels meer slagpennen kortwieken dan bij grotere (zwaardere) vogels om het gewenste effect te krijgen. Ook de leeftijd en daarmee de vliegervaring moet meegewogen worden.

Bij jongere vogels die nog wat onhandiger zijn is het verstandig om wat behoudender te kortwieken om het risico op ongelukken laag te houden. Het is verstandig om in eerste instantie wat behoudender te kortwieken, en daarna zonodig wat meer slagpennen te kortwieken bij onvoldoende effect.

Bij het kortwieken moet goed gekeken worden of er geen nieuw ontwikkelende slagpennen, zogenaamde bloedpennen, aanwezig zijn. Deze zijn kwetsbaar en kunnen hard bloeden. Dit kan reden zijn om de behandeling uit te stellen tot na de rui.

Het verkeerd kortwieken heeft naast het risico op diverse verwondingen door ongelukken ook het risico op gedragsproblemen. De vogel kan angstig en onzeker worden omdat hij teveel controle verliest, en er kan ongewenst verenplukken ontstaan.

Samenvattend kan men stellen dat kortwieken, ondanks dat het vrij simpel lijkt, toch echt maatwerk is dat met verstand van zaken gedaan moet worden.

Bron:vetvisuals veterinaire nascholing

Onderstaand engelstalig filmpje laat het kortwieken goed zien!