Algemene vogel informatie


Er zijn bijna 10.000 soorten vogels bekend. Grofweg zijn ze onder te verdelen in de volgende soorten: duiven, hoenderachtigen, kraanvogelachtigen, papegaaiachtigen, roofvogels, struisvogelachtigen, uilen, vruchten- en insecteneters, watervogels en zangvogels. De snavel van een vogel vertelt veel over de leefwijze. Zo hebben zaadeters een kegelvormige snavel en roofvogels een haakvormige snavel. Eenden hebben vaak een zeefsnavel om het voedsel uit het water te kunnen filteren.

Ook de poten vertellen veel over een vogel. Eenden hebben bijvoorbeeld echte zwempoten met brede zwemvliezen, terwijl vogels die veel op stokken zitten poten hebben waarvan de tenen om de stok heen krullen. Veel vogels "zingen". Ze maken geen geluid met het strottenhoofd zoals mensen, maar met behulp van kraakbeen en membranen in de syrinx, het vocale orgaan dat uniek is voor vogels.

Bron: LICG

paartje_dwerpapegaaien

Kennis over voeding, verzorging en huisvesting.

Verschillende vogelsoorten hebben verschillende behoeften voor wat betreft verzorging, huisvesting en voeding. Veel ziekteproblemen die wij zien hebben als oorzaak onvoldoende kennis over deze zaken. Zo is een veel gemaakte fout het geven van een zaadmengsel aan papegaai-achtigen. Dit dieet leidt vaak tot vitamine tekorten en daardoor een slechte weerstand, en daarnaast tot vetzucht door het teveel aanbieden van vette zaden en pinda's. Het is daarom van het grootste belang om deze zaken op orde te hebben.


Hiernaast de LICG bijsluiters aanschaf en voeding van papegaai achtigen.

Daarnaast heeft het LICG voor veel populaire (en een paar minder vaak gehouden) vogels  soort-specifieke bijsluiters beschikbaar gemaakt, die u hieronder vindt.