Voeding.


Over honden en kattenvoeding is zeer veel te vertellen.
Er zijn veel specifieke diëten die op medische indicatie gegeven worden, zoals nierdieet, leverdieet, blaasgruisdieet, hypoallergeen dieet, enz. Deze diëten zijn wat betreft samenstelling aangepast aan de behoeften van de patiënt, en zijn alleen verkrijgbaar bij uw dierenarts. Als uw huisdier een dergelijk dieet nodig heeft dan geven wij hierover de nodige adviezen.

Met onze spaarkaarten van Royal Canin kunt u sparen voor een gratis 11e zak brokken. U moet dan 10 zakken van dezelfde soort en grootte bij ons afnemen, en de streepjescodes uitknippen en op de spaarkaart plakken. Deze spaaractie geldt voor elk Royal Canin voer wat u bij ons afneemt!

animatie drinkbakanimatie etend hondje

Zorg altijd voor vers drinkwater.

Geef uw hond als beloning en tussendoortjes een hoeveelheid hondekoekjes die past bij de hond, anders krijgen met name kleine honden een veel te groot deel van hun voeding op deze manier binnen, en worden ze gemakkelijk te dik.Voor patiënten op dieet zijn er speciale dieet-beloningskoekjes bij ons verkrijgbaar.

De meeste honden en katten zijn gelukkig dusdanig gezond dat zij geen specifiek dieet nodig hebben. Een goede complete voeding die in diverse winkels te koop is volstaat dan. Ook voor deze diergroep zijn tegenwoordig zeer veel soorten voeding op de markt: puppyvoer, juniorvoer, seniorenvoer, enz. Verder is het zo dat verschillende voederfabrikanten tegenwoordig een complete reeks hebben, en hierdoor is de keuze enorm groot, en daarom wordt het al moeilijk om een goede keuze te maken.

In het algemeen is het zo dat de duurdere merken voeding betere grondstoffen gebruiken en vooral ook meer onderzoek doen naar de behoeften van de hond of kat, zodat de samenstelling van deze voeders optimaal is. Dit wil niet zeggen dat goedkopere merken slecht zijn: uw huisdier doet het hier mogelijk prima op.

Als u een goede complete voeding geeft is het niet nodig om extra vitaminen en mineralen te geven. Zeker bij pups is het geven van extra vitaminen of mineralen (extra kalk) juist zeer slecht!

Hoeveelheden.

Op de verpakking van goede voeders staat altijd een advies betreft de aanbevolen hoeveelheid per dag. U moet echter ook naar uw dier kijken, want de behoefte aan energie wisselt sterk! Globaal kan men stellen dat een dier in goede conditie is als men de ribben niet kan zien, maar wel vrij gemakkelijk kan voelen. Kijk ook eens naar de lichaamsconditiescore. Voor te geven hoeveelheden kunt u naast de tabel op de verpakking ook informatie opzoeken in de betreffende LICG-bijsluiters:

U kunt het beste een kwalitatief beter (dus de duurdere merken voer) geven als de behoeften van uw huisdier hoog zijn. Dieren met een behoefte aan optimale voeding zijn: pups en kittens, fokteven en fokpoezen, actieve honden en katten, en natuurlijk zieke dieren. Deze laatste groep heeft zoals hierboven al vermeld een specifiek dieet nodig via de dierenarts.


Rauw vlees voeding

De laatste jaren is vers vllees / rauw vlees / BARF in opkomst. Aan het geven van een dergelijke voeding kleven ook duidelijk risico's. Omdat hier recent door deskundigen uitgebreid naar gekeken is willen wij graag een vierdelig artikel over deze risico's met u delen. Dit artikel is in 2016 in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde gepubliceerd.

•Deel 1: algemeen
•Deel 2: risico's voedingsfouten
•Deel 3: risico's infecties gezelschapsdieren
•Deel 4: risico's infecties eigenaar.

Gezien deze (wetenschappelijk onderbouwde) risico's kunnen wij geen voorstander zijn van rauw vlees voeding. Dit neemt niet weg dat voor sommige dieren rauw vleesvoeding een goede optie kan zijn (bv. voedings allergie). Belangrijk is daarbij wel dat de het dier EN de eigenaar niet tot een risico-groep behoort (jong/oud/zwanger/mensen met verzwakt immuunsysteem), en dat de eigenaar bekent is met de risico's.


anti-schrok bak

Hiernaast ziet u 2 "slow feed" of "anti-schrok" voerbakken. Deze zijn geschikt voor dieren die erg gulzig eten en daardoor gemakkelijk eten overgeven.
De bak voor de grote hond kost € 16,50
Die voor de kleine hond of kat kost € 10,-

Bij pups is er nog een duidelijk onderscheid tussen pups van kleine rassen en pups van grote rassen: mn, de laatste groeien zeer snel, zodat een optimale voeding van groot belang is op groeistoornissen te voorkomen. Voor deze pups van grote rassen zijn daarom specifieke voeders ontwikkeld, waarin o.a. de hoeveelheid calcium verlaagd is en de calcium-fosfor verhouding optimaal.

Bij pups van grote rassen met aanleg voor groeistoornissen heeft u dan minder risico op deze problemen. (Omdat deze ontwikkelingsstoornissen voor een groot deel erfelijk bepaald zijn is dit met goed voer alleen helaas niet te voorkomen. Een goede selectie met fokdieren kan dit soort problemen minder doen voorkomen.) In de productnaam van deze voeders staat meestal "puppy/junior Large Breed" vermeldt. Voor pups hebben wij in het assortiment:royal canin smaal dog junior

•Royal Canin Small Dog Junior: voor kleine rassen (<10kg), 2 tot 10 maandenKleine honden groeien vooral de eerste levensmaanden snel. Hun groeipiek is al rond de 2 tot 3 maanden en op de leeftijd van 4 tot 5 maanden is hun energiebehoefte het hoogst. Daarom hebben Junior-voedingen voor kleine honden een hoger energiegehalte dan de Junior voedingen voor grotere honden. Draagt bij aan een goede spijsvertering, ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en bevordert de gezondheid van het gebit.

Royal Canin geeft eenmalig 50% introductiekorting op een zak van 2kg.

•Royal Canin Medium Dog Junior:voor middelgrote rassen (10-25kg), 2 tot 12 maanden.
Speciale voeding ter ondersteuning van de spijsvertering en het natuurlijke afweersysteem. Bevordert een gezonde huid en een glanzende vacht. (dit voer is op dit moment alleen op bestelling verkrijgbaar)

Royal Canin geeft eenmalig 50% introductiekorting op een zak van 4kg.

•Royal Canin Large Dog Junior: voor grote rassen (25-45kg), 2 tot 15 maanden. Voor de gevoelige groeiperiode van de grote hond. Grotere honden groeien minder snel en veel langer door dan kleinere honden. Een te snelle groei kan leiden tot diverse bot en gewrichtsaandoeningen. De belangrijkste oorzaken van een te snelle groei zijn het geven van te veel voeding of een erg energierijke voeding. Voor een gezonde ontwikkeling van de botten en gewrichten moeten deze honden de juiste hoeveelheden van een Junior voeding met een aangepast energiegehalte krijgen. Ondersteunt tevens het natuurlijke afweersysteem. (dit voer is op dit moment alleen op bestelling verkrijgbaar)

Royal Canin geeft eenmalig 50% introductiekorting op een zak van 4kg.

Voor volwassen dieren: Naast de diervoeders uit de winkel en de dieetvoeders van de dierenarts zijn er tegenwoordig ook zogenaamde preventieve onderhoudsvoeders: Dit zijn voeders die helpen om bepaalde klachten te voorkomen of te verminderen.
In ons assortiment is er onder andere:
royal canin mobility support

•Royal Canin Mobility Support®, geeft vaak duidelijk vermindering van artrose-klachten, en kan ook prima gegeven worden aan oudere dieren die nog geen ernstige klachten hebben maar alleen licht startkreupel zijn. Bij deze laatste groep wordt artrose-vorming afgeremd en de klachten verminderen: uw dier wordt weer soepeler in de gewrichten. Dit dieetvoer is ook voor katten die wat strammer worden een prima optie!! Voor meer informatie: zie de uitgebreide productfolder van Royal Canin: Mobility support.

Royal Canin geeft op dit dieetvoer een flinke introductiekorting (Mobility Support Larger Dog 14kg): -eenmalig E17,50 korting, te ontvangen via Royal Canin -na aanmelding via internet (www.royalcanin.nl/mobility-voordeel) ontvangt u nog 1x E10,- en 1x E7,50 retour via royal canin op vervolgaankopen. (totaal voordeel: E35,-)

neutered satiety balance

•Royal Canin neutered satiety balance®, is onderhoudsvoer voor gecastreerde katers en poezen. Deze dieren zijn namelijk gevoeliger voor overgewicht en vorming van blaasgruis. Dit dieetvoer helpt overgewicht en blaasgruis voorkomen, heeft een remmend effect op tandsteenvorming, en helpt bij het afvoeren van haarballen.

Royal Canin geeft eenmalig 50% introductiekorting op een zak van 1.5kg Daarnaast ontvangt u na aanmelding op internet(www.royalcanin.nl/bonusverpakking) van Royal Canin 2x E7,50 retour op vervolgaankopen.

royal canin senior stage

•Royal Canin Senior Stage 2®, is een onderhoudsvoer voor de oudere kat(>8jr). Deze voeding bevat antioxidanten om het verouderingsproces te vertragen en de weerstand te verhogen. Daarnaast ondersteunen speciale ingrediënten de spijsvertering, gewrichten, spieren en de belangrijke organen als het hart, de nieren en de hersenen. Aangepaste voedingsadviezen en samenstelling helpen het optimale gewicht behouden.

Royal Canin geeft eenmalig 50% introductiekorting op een zak van 1.5kg. Daarnaast ontvangt u na aanmelding op internet(www.royalcanin.nl/bonusverpakking) van Royal Canin 2x E7,50 retour op vervolgaankopen.

Dental dieet hond Dental Diet voor de hond en kat.

•Dental Diet voor de hond tot 10 kg
Royal Canin Dental Special Diet is een speciale gebitsverzorgende dieetvoeding voor kleine, volwassen honden (tot 10 kg). Deze zeer smakelijke dieetvoeding helpt de vorming van tandplaque en tandsteen te voorkomen. Mocht u dagelijks gebruik maken van een kauwstaaf voor het gebit, dan wordt aanbevolen om de geadviseerde hoeveelheid voeding met 5 - 10 % te verminderen om overgewicht te voorkomen. Er zijn droogvoeding verpakkingen van 2 en 3,5 kg.

•Dental Diet voor de hond > 10 kg
Royal Canin Dental Diet is een speciale gebitsverzorgende dieetvoeding voor volwassen honden (vanaf 10 kg). Deze zeer smakelijke dieetvoeding helpt de vorming van tandplaque en tandsteen te voorkomen. Mocht u dagelijks gebruik maken van een kauwstaaf voor het gebit, dan wordt aanbevolen om de geadviseerde hoeveelheid voeding met 5 - 10 % te verminderen om overgewicht te voorkomen. Deze voeding is verkrijgbaar in verpakkingen van 6 en 14 kg.

•Dental Diet voor de kat.
Royal Canin Dental Diet is een speciale gebitsverzorgende dieetvoeding voor volwassen katten. Deze zeer smakelijke dieetvoeding helpt de vorming van tandplak en tandsteen voorkomen. Door de speciale samenstelling (S/O Index) wordt bovendien de vorming van struviet- en calciumoxalaatstenen zoveel mogelijk tegengegaan.

Op Dental diëten geeft Royal Canin eenmalig E10,- retour, via een kortingsbon die u bij ons krijgt, en na aanmelding bij royal canin op internet nog 1x tot E10,- retour op vervolgaankopen.

•Satiety Support dieet voor hond en kat, het dieet voor dieren met overgewicht of obesitas.

Dit voer, dat zowel als natvoer of als brok verkrijgbaar is voor hond en kat, heeft een flink verlaagd energiegehalte, een hoog vezel- en eiwitgehalte, en een laag vetgehalte. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het hongergevoel vermindert wordt en dat het dier kan afvallen met behoud van zoveel mogelijk spiermassa.

royal canin satiety support dieet kat

royal cain satiety support dieet hond

Voor meer informatie over voeders verwijzen wij u naar de site van Royal Canin: www.royalcanin.nl 

Voor het bewaren van voeders kunt u bij ons praktische voertonnen bestellen voor een lage prijs.

voerton hond 15kgvoerton kat 6kg

Voerton hond, tot 15kg brokken, € 9,50
Voerton kat, tot 6kg brokken, €7,50


Voedingssupplementen.

Naast voeders is er tegenwoordig ook veel mogelijk met voedingssupplementen.
Dit zijn preparaten waarin bepaalde stoffen, zoals bepaalde vitamines en vetzuren, in hoge concentraties aanwezig zijn. Voor bepaalde klachten kunnen deze preparaten, welke niet onder de medicijnen gerekend worden en bij normaal gebruik zeer veilig zijn, een duidelijk positief effect hebben.

Zo hebben wij onder andere:

•Vetri-joint®, voor artrose-klachten, bevat chrondoitine en glucosamine, wat doilshelpt het gewrichtskraakbeen in optimale conditie te houden.

•Doils artrosis®, voor artrose-klachten (op bestelling verkrijgbaar)

•Doils skin®, voor huidklachten (op bestelling verkrijgbaar)

Alle Doils producten zijn gebaseerd op vis-olie en zijn zeer rijk aan omega-3 vetzuren, welke door een ontstekingsremmende werking een aangetoond beschermend effect hebben op bovengenoemde klachten. Meer info: www.doils.net 

renske golddust•Renske golddust® huid/vacht, voor huid en vachtproblemen zoals allergische huidklachten, maar ook problemen met verharen.

•Renske golddust® gedrag/stess, voor angstige dieren en stress-gerelateerde gedragsproblemen.

•Renske golddust® spier/gewricht, ondersteund bij spier- en gewrichtsklachten, zoals artrose.

•Renske golddust® oud/herstel, voor herstel na ziekte, preventief in te zetten bij oudere dieren.

Alle Renske golddust® producten zijn gebaseerd op gestabiliseerd gemalen lijnzaad, welke zeer rijk is aan omega 6-vetzuren. Ook hiervan is aangetoond dat dit positieve effecten kan hebben op de algehele gezondheid en op specifieke problemen. Naast lijnzaad zijn er stoffen toegevoegd voor de specifieke indicaties. Wij hebben goede ervaringen met de Renske Golddust® producten!