Kitten informatie


Deze brief is bedoeld om u wat meer informatie te verschaffen over belangrijke zaken als aanschaf, vaccinaties, ontworming, voeding, vlooienbestrijding, identificatie, sterilisatie en castratie.

kitten


Aanschaf

Voordat u een kitten in huis haalt is het verstandig om u goed te oriënteren betreffende het soort kat en ook de herkomst. Het LICG heeft hier goede bijsluiters voor gemaakt waar veel zaken die nuttig zijn overzichtelijk voor u op een rijtje staan.

 

 


Vaccinatie

Uw kitten kan zijn eerste enting krijgen als hij 9 weken oud is (tegen kattenziekte en niesziekte). Heeft u uw kitten pas net gehaald laat het dan eerst een weekje wennen voor u het laat enten. Het is wel verstandig om het diertje alvast na ta laten kijken. Wij doen voor u een gratis gezondheidscontrole bij elk nieuw dier dat u net in huis heeft!

Op een leeftijd van 12 weken krijgt het zijn 2e enting: kattenziekte en niesziekte. Het is belangrijk een kitten 2x te enten om een goede weerstand tegen deze ziektes te krijgen. De 2e vaccinatie heeft namelijk een zogenaamd "boostereffect", wat de weerstand op een hoger niveau brengt.

Op de leeftijd van 1 jaar wordt de volgende vaccinatie gegeven. Daarna kan worden volstaan met jaarlijks een herhalingsenting. Uitgebreidere informatie vindt u op de pagina "vaccinatie".

Omdat het verstandig is om met de leeftijd van 6-7 maanden nog een keer een algehele gezondheidscontrole te doen, bieden wij ook deze gratis aan! Hierbij wordt onder andere gecontroleerd of het wisselen van tanden en kiezen goed is verlopen. Als dat namelijk niet het geval is dan kan men daar het beste direct iets aan gaan doen.


Ontworming

Alle kittens zijn in meer of mindere mate besmet met wormen. Ook al ziet u ze niet is het dus belangrijk kittens een paar maal te ontwormen. Als ontwormingsschema houden wij aan:

•Op de leeftijd van 4, 6 en 8 weken.
•Daarna maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden
•Volwassen katten 4x per jaar ontwormen tegen spoelworm en lintworm (deze laatste wordt overgebracht door vlooien).
•Voor katten die buiten komen en veel jagen kan nog frequenter ontwormen nodig zijn.
Uitgebreidere informatie vindt u op de pagina "wormeninformatie".


Voeding

neutered satiety balanceHet beste kunt u uw kitten tot 2 maanden blikvoer of brokjes geven speciaal voor jonge kittens. Van 2 tot 12 maanden, of tot castratie/sterilisatie, adviseren wij Royal Canin Growth. Dit is bij ons te bestellen met een zeer aantrekkelijk introductie-aanbod.

 

Na castratie/sterilisatie adviseren wij Royal Canin neutered satiety balance, een onderhoudsvoer dat overgewicht kan voorkomen en preventief werkt tegen blaasgruis. Ook hiervoor geldt een aantrekkelijk introductie-aanbod.

 

Meer informatie is te vinden op de pagina voeding.


effipro sprayVlooienbestrijding

Uw kitten is nog te jong voor veel vlooienbestrijdingsmiddelen omdat die in het bloed gaan zitten en door de lever en nieren verwerkt moeten worden. Gelukkig is er tegenwoordig een heel goed en veilig middel wat buiten op de huid blijft (in de talgklieren) en zonder problemen bij kittens vanaf enkele dagen oud gebruikt kan worden: effipro spray. Effipro -spray geeft gedurende 1 maand bescherming tegen vlooien. (bij ons verkrijgbaar).

 

Op oudere leeftijd is het gebruik van pipetjes handiger als vlooienbestrijding. Hiervoor adviseren wij Vectra Felis. Meer informatie op onze pagina over vlooien.


Identificatie

Veel katten lijken op elkaar en zowel binnen- als buitenkatten kunnen zoekraken. Om snel uw kat terug te kunnen vinden raden wij u aan uw kat te laten chippen. Dit is het aanbrengen van een microchip onderhuids in de hals m.b.v. een injectie en is vrijwel pijnloos.

De meeste asiels en dierenartsen in Nederland en buitenland bezitten een afleesapparaat waardoor de eigenaar snel gevonden kan worden. Wist u dat het verplicht is dat u kat een tatoeage of chip heeft als u hem in pension wilt doen? U kunt uw kat laten chippen tijdens de enting of apart hiervan.

Wilt u met uw kat naar het buitenland dan is een nieuw europees dierenpaspoort verplicht sinds 29-12-2014, tenzij uw kat al voor die datum geregistreerd staat in een ouder model europees dierenpaspoort. In dat laatste geval kunt u het oude paspoort blijven gebruiken. Daarnaast is een indentificatiechip en een hondsdolheidsvaccinatie (rabiësvaccinatie) verplicht.
Meer informatie over dit nieuwe paspoort vindt u op de site van het LICG.

kittens


Sterilisatie poes

Poezen kunnen krols worden vanaf 6 maanden. Sterilisatie kan vanaf een leeftijd van 6-7 maanden. Om de tussenliggende maanden te overbruggen kunt u eventueel tijdelijk de poezenpil geven. Als u geen nestje wilt fokken dan raden wij u altijd aan de poes te laten steriliseren.

Tijdelijk gebruik van de poezenpil kan geen kwaad (paar maanden), maar langdurig gebruik raden wij af gezien de vergrote kans op melkkliertumoren en veranderingen aan de baarmoeder die het kan geven.

De in de volksmond genoemde sterilisatie van de poes is eigenlijk een castratie. De eierstokken en een deel van de baarmoeder worden verwijderd. Het is een kleine operatie waarvan de poes over het algemeen slechts 1 à 2 dagen slomer is dan normaal. Als poezen op jonge leeftijd (jonger dan 1 jaar) worden gesteriliseerd hebben zij een sterk verminderde kans op kwaadaardige melkkliertumoren (op latere leeftijd) dan ongesteriliseerde poezen. Gebruik van de poezenpil doet het omgekeerde: het vergroot het risico op kwaadaardige melkkliertumoren.

Uitgebreidere informatie vindt u op de pagina "castratie en sterilisatie".

 

Castratie kater

Katers kunnen vanaf 6-7 maanden worden gecastreerd. Beginnen ze eerder met sproeien dan zo snel mogelijk laten castreren. Ook niet sproeiende katers die buiten komen raden wij aan te laten castreren. Dit om het kattenoverschot zoveel mogelijk te beperken, en omdat ongecastreerde katers vaker vechten en verwondingen oplopen.

Castratie van een kater is een simpele ingreep, en daarom doen wij deze niet onder algehele narcose. Wij gebruiken een sedatie plus een lokale verdoving. Dat werkt voor deze eenvoudige ingreep prima en is minder belastend dan algehele narcose.

Uitgebreidere informatie, inclusief foto's van de ingreep vindt u op de pagina "castratie en sterilisatie".


Verzekering

Tegenwoordig bestaat er de mogelijkheid om uw kat tegen ziektekosten te verzekeren. Er bestaan verschillende pakketten bij verschillende verzekeraars. Wij raden u aan om goed te informeren naar wat wel en niet gedekt is, voordat u een eventuele polis afsluit. Mocht u geen verzekering willen, dan is het verstandig om wat geld in voorraad te hebben voor calamiteiten, want bij ongelukken en ziekte kunnen de kosten best hoog oplopen.

Op de pagina "kattenlinks" vindt u links naar huisdierverzekeringen en naar vergelijkingssites voor deze verzekeringen, zodat u zich goed kunt informeren.