Vuurwerkangst.


Een elk jaar terugkerende gebeurtenis is natuurlijk oud en nieuw. Helaas gaat dit voor veel huisdieren gepaard met een hoop stress door het afsteken van vuurwerk, met name natuurlijk op oudejaarsavond, maar ook al in de weken ervoor en nog een tijdje erna. Honden die er gevoelig voor zijn worden erg onrustig, kunnen veel gaan blaffen en/of dingen gaan slopen. In ernstige gevallen kan de paniek dusdanig groot zijn dat ze zichzelf verwonden.

Katten trekken zich terug en laten zich niet zien, waardoor stress minder opvalt, maar wel aanwezig is. Honden en katten hebben een gevoelig gehoor, waardoor ze gemakkelijk kunnen schrikken van geknal. Een traumatische ervaring wordt het als er vuurwerk dichtbij is afgestoken of naar het dier is gegooid.

Vuurwerkangst kan ook ontstaan als de eigenaar zelf ook angstig reageert; uw hond pikt dit meteen op en weet dan "dit is eng". Als hij dan angstig reageert en de eigenaar probeert hem te troosten/gerust te stellen, dan wordt het angstige gedrag beloont en dus versterkt. Het is dus belangrijk om zelf rustig te blijven, en steun te bieden door duidelijk leiding te geven.

Een goede socialisatie van uw huisdier is ook van groot belang. Een hond die van jongs af aan gewend is aan verschillende geluiden en situaties zal veel stabieler zijn in zijn gedrag en dus minder geneigd tot het ontwikkelen van vuurwerkangst.


Voor bovenstaand filmpje moet u even doorklikken naar YouTube.


Op oudejaarsavond zelf zijn er een aantal maatregelen te nemen die vuurwerkangst kunnen verminderen of eventueel voorkomen:

•Laat uw hond(en) op tijd en ruim voldoende lang aangelijnd uit.

•Zorg ervoor dat de kat(ten) ruim van tevoren binnen zijn en niet meer naar buiten kunnen.

•Verminder effecten van vuurwerk door gordijnen dicht te doen en muziek of televisie aan te zetten.

•Laat uw huisdieren niet alleen, u moet voor hen de spreekwoordelijke " rots in de branding" zijn.
Hierbij moet u angstig gedrag negeren, en rustig gedrag belonen. Uiteraard moet u zelf ook rustig blijven, honden en katten zijn meesters in het oppikken van lichaamstaal.

Voor zeer gevoelige dieren of dieren waarbij vuurwerkangst al ontstaan is, kunnen bovenstaande maatregelen onvoldoende zijn. Gelukkig zijn er nog diverse mogelijkheden om stress rond oud en nieuw te verminderen:

•Vuurwerk CD:
er is een cd verkrijgbaar met vuurwerkgeluiden. Hiermee is het mogelijk uw huisdier langzaam aan te wennen aan vuurwerkgeluiden, door het volume en de tijdsduur langzaam aan op te bouwen. U moet dit echt zien als training, waarbij rustig gedrag wordt beloont, en angstig gedrag wordt genegeerd. Bij de cd zit een gebruiksaanwijzing. Belangrijk is dat ruim op tijd, minstens een maand van tevoren, gestart wordt met de vuurwerktraining. Bestellen kan bij Medpets spacer height="20px"]

•Feromonen zijn hormonale geurstoffen die stress bij honden en katten verminderen.
Voor de hond zijn deze verkrijgbaar als verdamper voor in het stopcontact en als halsband, onder de naam "adaptil, of DAP". Voor katten is een verdamper of spray verkrijgbaar onder de naam "Feliway". Deze producten hebben ruim de tijd nodig om in te werken, u moet er een maand van tevoren mee starten.

•Trovet Plus Calm Support: bevat L-tryptofaan, L-theanine, Caseïnehydrolysaat en GABA, welke mentale en fysieke stressreacties verminderen. Het is in de vorm van smakelijke brokjes voor hond en kat. Een maand van tevoren starten is aan te raden voor een goed effect. (bij ons verkrijgbaar)

•Zylkene is een voedingssupplement dat geheel zonder bijwerkingen en op natuurlijke basis stress verminderd. Ook hiermee moet een maand van tevoren gestart worden.

•CBD olie ofwel cannabis olie werkt angst en stress verlagend, en kan daarom een onderdeel zijn van de behandeling van vuurwerkangst.

hond met thundershirt

•Thundershirt.
Het Thundershirt geeft een zachte, constante druk op het lichaam van de hond. Dit heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel, het wordt ook toegepast bij pasgeboren kinderen (inbakeren). Thundershirt heeft bewezen zeer effectief te zijn tegen angst bij honden. Uit een onderzoek onder ruim 1000 gebruikers, bleek meer dan 80% van de honden minder angstig te zijn door dit vest. Wij kunnen dit shirt voor u bestellen.

•Relaxopet Pro hond of kat.
De Relaxopet Pro, verkrijgbaar in de variant voor de hond en die voor de kat, is een elektronisch apparaatje dat een voor de hond of kat rustgevend geluid produceert. Het is daardoor een 100% veilig hulpmiddel dat in allerlei stresssituaties ingezet kan worden, waaronder ook angst voor vuurwerk. Onze verkoopprijs voor dit apparaatje is E69,50
Voor meer informatie hebben wij de bijsluiters voor u beschikbaar: Relaxopet Pro Hond, Relaxopet Pro Kat.


Op oudejaarsavond zelf is het natuurlijk mogelijk om medicijnen te geven die uw hond of kat minder angstig maken.

Onze voorkeur gaat er echter uit naar uit om te voorkomen dat dit nodig is. Er zijn momenteel 2 medicijnen geregistreerd voor gebruik bij angst voor geluiden: Sileo en Pexion.•Sileo.
Sileo is een van de nieuwste medicijnen tegen angst en opwinding voor harde geluiden. Sileo is een gel die zit in een doseerspuit. De gel moet op het wangslijmvlies worden aangebracht, tussen de wang en het tandvlees. NB: niet op of onder de tong. Als het direct ingeslikt wordt dan is er vrijwel geen werking. Sileo is niet geregistreerd voor katten, maar kan wel bij katten gebruikt worden. (Er is om dit moment geen medicijn voor deze indicatie geregistreerd voor katten!)sileo

Sileo mag elke 2-3 uur gegeven worden en werkt na een kwartier tot een uur. De tijdsduur tussen de giften moet minimaal 2 uur zijn, en het mag maximaal 5 keer achterelkaar gegeven worden. Na deze 5 giften moet tenminste 12 uur niets gegeven worden.

Het product wordt geleverd met een duidelijke gebruiksaanwijzing voor de dosering en wijze van toediening, maar wij kunnen u daar uiteraard ook mee helpen en adviseren. De afbeelding linkt direct naar de bijsluiter
Pexion.
pexionPexion is een medicijn dat al enige jaren ingezet wordt bij honden met epilepsie. Sinds kort heeft het echter ook een registratie voor gebruik tegen angst voor harde geluiden. Belangrijk bij gebruik van deze medicatie is om 2 dagen van tevoren te beginnen! De tabletten moeten 2xdaags gegeven worden in de maximale dosering (30mg/kg). Bij deze dosering zien we helaas wel relatief veel bijwerkingen in de vorm van sloomheid en braken, maar gelukkig is dit tijdelijk en gaat binnen 24-48 uur spontaan over. Een alternatief protocol voor het gebruik van Pexion gaat uit van een lagere dosering (15mg/kg), maar dan moet tenminste 5 dagen van tevoren gestart worden. Pexion wordt niet gebruikt bij katten. De afbeelding linkt naar de bijsluiter van pexion.

 

•Alprazolam.
Het medicijn dat wij de laatste jaren vaak hebben ingezet is alprazolam. Het is echter een humaan medicijn, en omdat er voor deze indicatie nu geregistreerde diergeneesmiddelen bestaan, mogen wij dit niet meer voorschrijven! Enige uitzonderingen zijn mogelijk in geval van ernstige hart-, lever- en of nierpatiënten. Vanwege het feit dat alprazolam minder snel bijwerkingen heeft dan sileo en pexion, mogen het wij in die gevallen nog wel voorschrijven. Bij katten kan het soms onmogelijk zijn sileo goed toe te dienen (en pexion is niet geschikt voor de kat). Ook in die gevallen is een uitzondering mogelijk en kunnen we nog wel alprazolam voorschrijven.

De stof is verwant aan valium, en is rustgevend, spierontspannend en stressverminderend. Het mag 4x per 24 uur gegeven worden, dit betekent om de 6 uur. Op oudejaarsdag kan dan het beste in de ochtend al worden begonnen, waarna elke 6 uur wordt nagedoseerd. Dieren die er gevoelig op reageren kunnen met minder doseringen toe en hebben aan 2 of 3 doseringen al voldoende.

•Vetranquil.
Vetranquil is een ander medicijn wat dieren rustig maakt, maar volgens de huidige inzichten is dit middel voor dit doel niet geschikt, omdat het niet de stress verminderd, maar alleen de reactie op stress belemmerd. Daarnaast zou het de gevoeligheid voor geluid nog kunnen verhogen!

Combinaties van bovenstaande maatregelen zijn ook mogelijk!

Wij wensen u en uw huisdieren een gelukkig nieuwjaar!