Vlooienbestrijding.


Levenscyclus van de vlo.

Voor een effectieve vlooienbestrijding is enige kennis over de levenscyclus van de vlo van belang.
Vrouwelijke volwassen vlooien leggen hun eieren 24-48 na een bloedmaaltijd. Deze eieren vallen van de gastheer (hond/kat), en komen vooral op die plekken terecht waar de gastheer vaak aanwezig is. Onder optimale condities ontwikkelen de eieren zich tot larven in 1-6 dagen. Deze kruipen weg voor licht, en komen dus in spleten, kieren, en diep in kleedjes/tapijten terecht (moeilijk te bestrijden!).

Afhankelijk van temperatuur, vochtigheid, en voedselaanbod duurt deze levensfase ongeveer 1 week tot wel 200 dagen. De larven spinnen zich in een cocon en worden poppen, welke zich dus op dezelfde moeilijk te bereiken plekken bevinden als de larven. Onder optimale condities ontwikkelen de poppen zich tot volwassen vlooien in 8-12 dagen.

Poppen kunnen tot wel 1 jaar in leven blijven, als de condities voor verdere ontwikkeling minder gunstig zijn.

De volwassen vlooien komen uit hun cocon ("worden gewekt") door prikkels van buitenaf, meestal door trillingen. Bij uitblijven hiervan kunnen ze wel een ½ jaar in hun cocon wachten tot een gastheer voorbij komt. De volledig ontwikkelde poppen zijn het minst gevoelig voor warmte, koude, droogte, en bestrijdingsmiddelen, en dus moeilijk te bestrijden. 

levenscyclus vlo

Vlooiencyclus:
vlo -> ei -> larve -> pop -> vlo 

De gehele cyclus duurt 3-4 weken onder optimale condities (warm en vochtig), vlooien kunnen zich dus zeer snel vermenigvuldigen. Wanneer de condities buiten goed zijn voor de vlooien komen ze het meest voor, dus vooral in de zomer en het najaar. In centraal verwarmde huizen kan de cyclus het hele jaar wel doorgaan, zodat ook in herfst en winter plagen kunnen ontstaan.

1-10% van de populatie bestaat uit volwassen dieren, en dus 99-90% uit eieren, larven en poppen. De vlooien die men ziet op de hond of kat zijn dus slechts het topje van de ijsberg!


Gevolgen van een vlooienbesmetting:

•Jeuk en onrust.

•lintwormbesmetting. (als de hond of kat een met lintworm besmette vlo oplikt tijdens de vachtverzorging)

•Jeuk en vlooienbeten bij de eigenaar.

•Bloedarmoede bij pups en kittens, en in extreme gevallen ook bij volwassen dieren. (zogenaamde "nestvlooitjes" zijn gewoon vlooien, dus geen aparte, minder schadelijke soort!)

•Allergische reacties, waarbij vaak zeer veel jeuk ontstaat bij een zeer kleine vlooienbesmetting. Het ziektebeeld kan sterk verschillen, van locale reacties zoals "hot-spots", tot uitgebreide secundaire bacterieële infecties over vrijwel de hele romp, welke kunnen leiden tot ernstige en chronische huidafwijkingen. Zie ook onze pagina over allergie.


Voor dit filmpje moet u even doorklikken naar YouTube.


Vlooienbestrijding:

In geval van een vlooienplaag is het noodzakelijk de cyclus van de vlo op 2 plaatsen te onderbreken.

•1 Volwassen vlooien:
Hiervoor zijn zeer veel producten op de markt, maar helaas werken vrij veel hiervan niet meer voldoende, omdat de vlooien er resistent voor geworden zijn. Wij adviseren daarom om liefst een product te gebruiken van de nieuwste generatie vlooienbestrijding: Simparica (maandelijkse behandeling met tabletten voor de hond), en Bravecto (pipetten voor de kat, slechts 1x per 3 maanden nodig) , beide vrij nieuwe middelen, die zeer effectief zijn, erg veilig, en gebruiksvriendelijk. Bravecto is er in tablet EN pipetvorm ook beschikbaar voor de hond (ook bij de hond 3 maanden werkzaam), maar omdat dit niet onze standaard keuze is, hebben wij deze niet op voorraad, maar is via ons wel te bestellen. Voor zeer jonge kittens (<1kg) zijn de Bravecto pipetten minder geschikt en adviseren we Stronghold, een pipet die tegen vlooien EN wormen werkt. Deze is trouwens ook geschikt voor pups.

Kammen met een vlooienkammetje is geschikt voor controle op vlooien, controle van de huid- en vachtconditie, verwijderen van dode haren, maar absoluut onvoldoende als bestrijding.

 

Vlooienpoepjes die men uit de vacht kamt kan men van zand en vuil onderscheiden door deze op een natte tissue te leggen. Vlooienpoepjes geven na kort tijd een rode verkleuring, en zand of vuil niet.

•2 Eieren, Larven en poppen:
Deze komen voor in de omgeving van het dier, en worden bestreden met stofzuigen omgevingssprays.

Stofzuigen: Werkt redelijk goed om de omgevingsbesmetting te verminderen, maar de weggekropen larven en poppen zijn moeilijk op te zuigen. Hierdoor is meestal nog een omgevingsspray nodig. Let bij het stofzuigen vooral op plekken waar de dieren veel liggen. Vergeet de auto niet! Hondenkleedjes kunnen het best ook nog regelmatig gewassen worden. Tip: spray wat omgevingsspray in de stofzuigerzak!

Omgevingssprays: Veel goedkope sprays werken alleen tegen volwassen vlooien, en hebben gezien de levenscyclus van de vlo dus niet of nauwelijks effect. Wij adviseren Indorex Defense Spray, deze is effectief tegen alle stadia van de vlo.  Gebruik deze spray vooral waar stofzuigen onvoldoende effect heeft: hoeken, kieren, plinten, onder meubels, meubels waar de hond/kat vaak op ligt, kleedjes en tapijt, auto, en indien van toepassing de schuur of garage. Deze spray werkt maar liefst 24 weken.
Het product bevat permethrin 0.6%. Vanwege de gevoeligheid van katten voor permethrin is het daarom belangrijk om contact van katten met het product te voorkomen. Kattenkleedjes, -manden etc. NIET behandelen.
Deze kunt u beter wassen op 60 graden (kleedjes) of grondig schoonmaken.

Indien u voor uw huisdier een Vetplan  afsluit, dan zit daar vlooienbestrijding voor een heel jaar in inbegrepen!


Preventieve vlooienbestrijding:

Deze kan het beste het hele jaar door toegepast worden, omdat vlooien binnenshuis het hele jaar door problemen kunnen geven. Tijdens de zomer en het najaar is de infectiedruk het grootst, dus gedurende die periodes is een goede vlooienbestrijding het belangrijkst.

Dieren die gevoelig zijn voor vlooien, omdat ze een vlooienallergie of een andere huidallergie hebben, moeten zo min mogelijk gebeten worden door vlooien, omdat heel weinig vlooienbeten al heel veel klachten kunnen geven. Bij deze dieren moet vlooienbestrijding het gehele jaar doorgaan, en er moet een middel gebruikt worden dat uitwendig op de huid blijft zitten, om zoveel mogelijk beten te voorkomen. Simparica en Bravecto zijn hiervoor zeer geschikt. .

Voor beide groepen dieren geldt dat regelmatige vachtverzorging en controle met een vlooienkammetje verstandig is om problemen vroeg te onderkennen. Regelmatig stofzuigen en kleedjes wassen hoort uiteraard ook tot de preventieve vlooienbestrijding.

NB: gebruik nooit vlooienbestrijdingsmiddelen voor honden op een kat!!!
Katten zijn gevoelig voor bepaalde bestrijdingsmiddelen die vaak worden gebruikt op honden, en kunnen dan vergiftigd worden. Op de informatiepagina "vergiftigingen" staat een filmpje van een kat met een dergelijke nare vergiftiging.

Omdat wij preventieve vlooienbestrijding erg belangrijk vinden voor de gezondheid van de huid en het algeheel welbevinden van uw huisdier, is het mogelijk om vlooienbetrijdingsmiddelen (en ontwormingsmiddelen) met korting te krijgen als u voor uw huisdier een Vetplan afsluit. Onderstaand vind u nog de LICG-bijsluiters over vlooienbestrijding: