Vakantie informatie
Een huisdier meenemen op vakantie klinkt eenvoudiger dan het is. Naast preventieve maatregelen tegen exotische ziektes, waarover later meer, zijn er door de overheid opgelegde verplichtingen waaraan u dient te voldoen. Deze maatregelen verschillen tussen de diverse landen, en worden ook nog eens regelmatig aangepast.
OVERHEIDSREGELS:
•De regels voor landen binnen de Europese Unie (Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Italie, Griekenland, Denemarken, Finland) zijn vanaf 3 juli 2004 gelijk gesteld, dus nu is het wat eenvoudiger geworden.
•Met ingang van 29-12-2014 is er voor dieren (honden, katten en fretten) die meereizen over de grens, en die NOG GEEN europees dierenpaspoort hebben, een NIEUW DIERENPASPOORT verplicht. Dieren die al een "oud" Europees Dierenpaspoort hebben kunnen deze gewoon blijven gebruiken. Het nieuwe paspoort betekent voor de eigenaar en de dierenarts veel regels betreffende de registratie en afgifte. Voor uitgebreide informatie: zie de site van het LICG
•RABIESVACCINATIE: Deze vaccinatie moet 21 dagen voor vertrek worden gedaan, en is 2-3 jaar geldig vanaf de vaccinatiedatum.
(2 of 3 jaar is afhankelijk van de vaccinkeuze)
•IDENTIFICATIECHIP : identificatie d.m.v. een chip is verplicht.
•Voor reizen binnen europa kunt u alle informatie vinden op de site van het LICG
•Voor reizen buiten europa kunt u eveneens terecht bij het LICG .
Het LICG, het landelijk informatiecentrum voor gezelschapsdieren, houdt op hun site de actuele eisen bij van alle landen.
•Specifiek voor Groot-Britannië kunt u nog meer informatie vinden op "Gov.uk"
Voor dit filmpje moet u even doorklikken naar YouTube.
EXOTISCHE ZIEKTES
In het buitenland komen exotische ziekten voor die in Nederland niet voorkomen, zodat uw huisdier daar geen weerstand tegen heeft. De kans op het oplopen van een van deze ziektes is niet zo groot, maar de gevolgen als ze het wel krijgen zijn zeer ernstig en kunnen makkelijk fataal aflopen.
Een korte opsomming:
Babesiosis:
parasitaire ziekte die leidt tot aantasting van bloedcellen, wordt overgebracht door teken, komt voor in zuidelijke landen ongeveer vanaf midden Frankrijk. (meer info: tekeninformatie)
Ehrlichiosis:
Parasitaire ziekte die de witte bloedcellen aantast, wordt eveneens door teken overgebracht.
(meer info: tekeninformatie)
Hartwormziekte:
(dirofilariosis): parasitaire ziekte die leidt tot ophoping van volwassen wormen in het hart en de longslagaderen, met als gevolg hart en longklachten. Wordt overgebracht door diverse stekende insecten en komt voor in zuidelijke landen ongeveer vanaf midden Frankrijk. (meer info: wormeninformatie)
Vossenlintworm:
(echinococcose): parasitaire ziekte die uw hond in het buitenland kan oplopen die voor uw hond NIET gevaarlijk is, maar zeer gevaarlijk voor mensen kan zijn. (meer info: wormeninformatie)
Leishmaniasis:
parasitaire ziekte die leidt tot een chronisch en niet goed te behandelen ziektebeeld. Wordt overgebracht door zgn. zandvliegjes, die vooral rond zonsondergang en zonsopkomst actief zijn. De ziekte komt voor in landen rondom de middelandse zee.
Bovenstaand filmpje geeft extra informatie over Leishmania.
Welke preventieve maatregelen nodig zijn is afhankelijk van de bestemming. Meestal is een combinatie nodig om zowel tegen teken, wormen en muskieten bescherming te bieden.
Preventie exotische ziekten:
•Simparica of Bravecto + Milbemax (tegen hartworm)
•Seresto (tegen teken en zandvliegjes) + Milbemax (tegen hartworm)
•Stronghold (tegen vlooien en hartworm) + Seresto (tegen teken en zandvliegjes)
Wij kunnen u adviseren wat voor u de meest praktische combinatie is.
Er zijn recent meerdere nieuwe parasietenbestrijdingsmiddelen beschikbaar gekomen, dus er zijn nog meer mogelijkheden.
Indien uw huisdieren niet mee gaan.
.Als u uw huisdieren gedurende de vakantie in een pension onderbrengt dan moet u dit ruim van tevoren plannen, want vakantietijd is logischerwijze de drukste tijd voor pensions. Voor pensionbezoek moeten de dieren hun jaarlijkse vaccinatie gehad hebben en honden daarnaast nog een kennelhoestvaccinatie. Ook voor katten is er een extra vaccinatie beschikbaar die sommige pensions verplicht stellen (bordetella vacconatie). E.e.a. moet ook liefst ruim van tevoren gedaan worden.
U kunt voor hond en kat een handige vakantiechecklist downloaden: vakantiechecklist hond, vakantiechecklist kat.
Ten slotte bieden wij u nog de mogelijkheid om de LICG bijsluiters over dit onderwerp te bekijken of te downloaden: