Puppy informatie.
Deze pagina is bedoeld om u wat informatie te verschaffen over belangrijke zaken als:
Aanschaf pupVaccinaties pup
Ontworming pupVoeding pup
Beweging pupVlooien/ Teken
Identificatie Vachtverzorging
Hondencursus Verzekeringen
Aanschaf:
Voordat u een puppy aanschaft is het natuurlijk verstandig om u goed te oriënteren voor u een beslissing neemt. Het LICG heeft goede bijsluiters gemaakt met daarin veel nuttige zaken op een rijtje waar u op kunt letten.
Vaccinaties:
Als het goed is heeft uw pup zijn eerste enting (tegen hondeziekte en parvo) bij de fokker gehad op de leeftijd van 6 weken.
Op een leeftijd van 9 weken wordt de pup gevaccineerd tegen parvo, ziekte van Weil, hondeziekte en kennelhoest (bordetella neusenting). Deze laatste is vooral van belang voor pups omdat ze midden in hun socialisatie zitten. Hij wordt ook gevraagd als u met u hond naar hondencursus gaat , en is nuttig als de hond regelmatig met andere honden in aanraking komt. Dat laatste is van groot belang voor een goede socialisatie, dus isoleer uw pup niet. Ook als de hond naar pension gaat is de kennelhoestenting verplicht.
Op 12 weken leeftijd krijgt uw pup de grote cocktail. Dat is een vaccinatie tegen parvo, hondenziekte, besmettelijke leverziekte, kennelhoest en ziekte van Weil. Als de pup op latere leeftijd bij ons komt zonder eerder gevaccineerd te zijn kan van dit vaccinatieschema worden afgeweken.
Daarna krijgt u een herinneringsoproep voor de enting op de leeftijd van 1 jaar: de grote cocktail+kennelhoest. De volgende twee jaren is een vaccinatie voor ziekte v Weil en kennelhoest voldoende. Daarna weer de grote cocktail enz enz. Uigebreidere informatie vindt u op de pagina "vaccinaties".
Ontworming:
Elke pup is besmet met (spoel)wormen. De mate waarin hangt af van de besmetting van de moederhond. Maar zelfs de beste fokker kan dit niet voorkomen. Daarom is het belangrijk dat pups een aantal keer ontwormd worden. Vaak is de fokker hiermee al begonnen. Meer informatie over spoelwormen vindt u hier: wormeninformatie.
Wij adviseren als ontwormingsmiddel de smakelijke Milbemax kauwtabletten.
Als ontwormingschema adviseren wij:
•op de leeftijd van 2, 4, 6, 8 en 12 weken
•daarna maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden
•daarna, en dus ook voor volwassen honden, adviseren wij 4x per jaar
Voeding:
Het beste kunt u in eerste instantie hetzelfde voer geven als de fokker. Dit om diarree door voerwisseling te voorkomen.
Tot een leeftijd van 16 weken de hoeveelheid voer verdelen in 4 maaltijden per dag.
Als u wilt overschakelen naar ander voer kunt u dit het beste doen na een paar weken en dan eerst het nieuwe voer mengen met het oude zodat de omschakeling niet te abrupt plaatsvindt.
Voor pups adviseren wij TROVET Puppy dog 3kg CPF. (bij ons verkrijgbaar). Dit puppy voer is ook geschikt voor de grote rassen.
Op de verpakkingen staan richtlijnen over de te voederen hoeveelheid, maar het kan nodig zijn om hiervan af te wijken. De aangegeven hoeveelheden zijn eerder te ruim dan te krap, dus u moet opletten dat uw hond niet te dik wordt. Een richtlijn: kijk naar de hond! U mag de ribben niet zien (in rust), maar moet ze wel goed kunnen voelen. (dus geen dikke speklaag op de borstkas)
U kunt hiervoor ook naar de lichaamsconditiescore kijken.
Meer informatie is te vinden op de pagina voeding.
Bewegingsadvies voor pups:
De veelgehoorde regel "vijf minuten beweging per levensmaand" is in de literatuur niet te achterhalen en is niet wetenschappelijk onderbouwd. Veel jonge honden hebben behoefte aan meer beweging en kunnen dit vaak ook echt aan.
Een jonge (2-8 maanden) pup mag 4 – 5 maal daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dit betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd tot 30 minuten per wandeling mag lopen.
Indien de pup eerdere uitingen geeft van vermoeidheid (verminderde alertheid zoals het trager reageren op de naam en /of bekende commando's, gaan zitten of liggen, stress signalen, aangeven van pijn of mankheid, verlies van coördinatie, hijgen, achterblijven tijdens de wandeling) moet er eerder worden gestopt.
Dit bewegingsregiem moet uiteraard geleidelijk opgebouwd worden, en passen bij de lichaamsbouw van de pup. De ene pup is nu eenmaal atletischer gebouwd dan de andere. Daarnaast is die 10 minuten per maand per wandeling een maximum waar desgewenst naar toe gewerkt kan worden, maar het is geen minimum.
Wanneer pups met elkaar stoeien is het van belang dat ze van ongeveer gelijke grootte en gewicht zijn. Het combineren van een erg grote pup met een erg kleine geeft soms aanleiding tot ongevallen, overbelasting met kreupelheid als gevolg, en soms botbreuken.
Spelen met stokken wordt in verband met het risico op verwondingen in de keel afgeraden. Het laten zoeken van een bal als spel kan wel, maar wild achter een stuiterende bal aanrennen is te belastend. Laat uw pup ook niet spelen op een gladde vloer, dit leidt gemakkelijk tot blessures.
Voor een goede ontwikkeling van de coördinatie is wandelen op verschillende soorten ondergrond zinnig, zoals hoog gras, bosgrond, los zand. Wandelen met verschillende snelheden dwingt de pup in verschillende gangen (stap, draf, galop, telgang), wat ook bevorderlijk is voor spierontwikkeling en coördinatie.
Traplopen mag mits de pup dit rustig en stappend (niet springend) kan doen. Dit kan aangelijnd aangeleerd worden. Kleine pups moeten gedragen worden.
Na 10 maanden is de snelle groeifase achter de rug, kan voorzichtig met fietstraining worden gestart. Dit begint met meewandelen naast de fiets in wandeltempo, en wordt van enkele minuten per keer naar ongeveer 30 minuten per keer opgebouwd wanneer de pup 12 maanden is. Het gewenste tempo tijdens fietsen is die van een rustige draf.
Is de hond in goede gezondheid en conditie, dan kan na de leeftijd van een jaar worden gestart met sportactiviteiten.
Bron: Dier en Arts, 11-2014
Vlooien/ tekenbestrijding:
Uw pup mag nog niet alle middelen tegen vlooien hebben. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de pup. Voor hele jonge pups(eerste paar weken) is Effipro (spray) veilig te gebruiken. Vanaf een lichaamsgewicht van 1,3kg is Simparica (maandelijks in te geven smakelijke kauwtablet) te gebruiken.
Laat u door onze assistente informeren welk middel u het beste kunt gebruiken.
Identificatieplicht:
Wat houdt de verplichting in? De chip- en registratieverplichting voor honden geldt vanaf 1 april 2013 en komt (in het kort) neer op het volgende:
Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen. (De registratieplicht geldt niet voor honden van buitenlandse houders die korter dan 3 maanden in Nederland blijven. Hierbij kunt u denken aan houders die in Nederland op vakantie zijn met hun hond. Dit geldt dus niet voor Nederlandse handelaren die honden binnen Nederland brengen en ze vervolgens weer uitvoeren naar andere landen.)
Als u een rashond met stamboom koopt is deze gechipt. Dit is een microchip die vrijwel pijnloos onderhuids in de hals aan de linkerzijde wordt aangebracht. Naast het feit dat identificatie verplicht is heeft deze chip het grote voordeel dat deze zowel in binnen – als buitenland makkelijk en snel is af te lezen.
Alle dierenartsen en asiels bezitten een afleesapparaat zodat als u uw hond kwijtraakt de eigenaar snel gevonden is. Heeft u dier geen chip dan kunt u deze bij ons laten inbrengen tegelijk met de enting of apart hiervan.
Met ingang van 29-12-2014 is voor honden ook het gebruik van een nieuw dierenpaspoort verplicht.
Dit paspoort is niet verplicht voordieren die al een ouder europees dierenpaspoort hebben.
Meer info hierover vindt u hier: LICG.
Meer informatie over chippen en registratie is ook te vinden in de bijsluiter hierover:
Vachtverzorging:
De verzorging van de vacht is afhankelijk van het ras. Bij honden die getrimd moeten worden kan vaak al vroeg begonnen worden zodat u hond een optimale vacht krijgt. Voor informatie hierover kunt u terecht bij Edith Bekers tel nr: 0164-236132 (rijksgediplomeerd honden-trimster) Zij werkt vlak bij onze kliniek op de Bergse Plaat.
Hiernaast vindt u de LICG bijsluiter over vachtverzorging bij de hond.
Hondencursus:
Hoewel de meeste eigenaren al een en ander weten over de opvoeding van een pup is een hondencursus nooit weg. Het is heel leuk om te doen en u krijgt hierdoor een grotere band met uw hond. Daarnaast moet u niet vergeten dat de ene hond de andere niet is en dat het aanleren van dingen soms op een verschillende manier moet. Het is heel fijn om hier hulp bij te hebben.
Daarnaast is het contact van uw pup met leeftijdgenoten heel goed voor zijn socialisatie en is luisteren in het bijzijn van deze leuke pups veel moeilijker dan alleen. Een cursus biedt de mogelijkheid om met deze afleiding gehoorzaamheid te trainen.
Verder moet u weten dat er heel wat meer met een hond te doen is dan alleen wandelen. En de hond vind het prachtig!. Voorbeelden:
•Gedrag en Gehoorzaamheidstraining
•Jachttraining (apporteren in het bos)
•Behendigheid (hindernislopen) als de hond volgroeid is
•Flyball
•Speuren / politiehondentraining
Behendigheidstraining
Natuurlijk is niets een "must", maar ga gerust eens kijken. Het is heel erg leuk. Hier volgen wat handige telefoonnummers:
•Kynologenclub 'Scheldezoom: 0165-303233
•Martin Gaus Hondenschool Bergen op Zoom: 0165-301125
•High Five For Dogs: 0164-233316
•Peter Broos: 0164-238316
•CVAB centrum voor attitude en begeleiding (Cok Verhoek): 0166-612027
•Jachttraining: KNJV: 0164-252521
•Multidog: Dinteloord: 0167-524071
Informatie over trainen met de hond is ook te vinden op de pagina "hondenlinks". Heel veel plezier met uw pup!. U moet bedenken dat wat u nu aan tijd investeert u beslist terugkrijgt in de vorm van een lief vriendelijk maatje wat u overal mee naar toe kunt nemen.
Verzekering:
Tegenwoordig bestaat er de mogelijkheid om uw hond tegen ziektekosten te verzekeren. Er zijn verschillende pakketten bij meerdere verzekeraars. Wij raden u aan om vooraf goed te informeren naar wat wel en wat niet gedekt is, voordat u een eventuele polis afsluit. Er zijn tegenwoordig meerdere goede verzekeringen : o.a. Proteq van Dier en Zorg en Proplan. Informeer hiernaar bij onze assistentes. Informatie is te vinden via onze pagina "hondenlinks".
Mocht u geen verzekering willen, dan is het verstandig om wat geld achter de hand te hebben voor calamiteiten, want bij ongelukken en ziekte kunnen de kosten best hoog oplopen.
Als uw pup een ½ jaar oud is, dan raden wij een algehele gezondheidscontrole aan, o.a. om te kijken of de pup goed is gegroeid, en om te laten controleren of het wisselen van de tanden goed verloopt. Deze controle bieden wij u gratis aan!
Mocht u nog vragen hebben, bijv. over zindelijkheid, sterilisatie of castratie, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via telefoon of een vraag via ons contactformulier.