Geboorte bij de kat


Zwangerschap:

De normale dracht bij katten duurt gemiddeld 65 dagen, maar kan variëren van 58 tot 70 dagen. Het moment van de bevalling is bij katten lastiger in te schatten dan bij honden, omdat de kat geen duidelijke temperatuursdip heeft vlak voor de bevalling.

Zaken die wel op te merken zijn bij een aanstaande bevalling:

•Zwelling melkklieren (meestal zonder het laten schieten van melk)

•Onrustig gedrag, nestplaats zoeken.

•Een heldere taaie slijmsliert kan uit de vulva komen, maar katten likken dit vaak snel schoon.

•Verminderde eetlust op de dag van de bevalling.


Geboorte:

Zorg voor een rustige omgeving voor de bevallende kat, om stress te vermijden, en met een wat hogere temperatuur opdat de kittens niet snel afkoelen. Net als bij de hond verloopt de geboorte in 3 fasen. De eerste fase is de ontsluitingsfase, hierbij wordt het geboortekanaal voorbereidt op passage van de kittens. Hierbij zijn er al wel weeën, maar de poes perst nog niet, kan onrustig zijn en hijgen. Deze fase duurt meestal 6-12 uur, maar kan bij een eerste nestje ook wel langer duren.

De tweede fase is de uitdrijvingsfase. Deze fase is begonnen als de waterblaas zichtbaar is geworden of als het vruchtwater is gebroken. De poes krijgt nu ook duidelijke persweeën en het eerste kitten wordt meestal binnen een uur geboren. Als er 2 tot 3 uur na het verschijnen van de waterblaas/knappen vruchtvliezen nog geen vordering is, moet u de dierenarts waarschuwen. Als daarbij frequente en krachtige persweeën zijn en de geboorte vordert niet, dan moet al na 20 tot 30 minuten professionele hulp ingeschakeld worden.

bevalling kat

In fase drie wordt de placenta uitgedreven, dit gebeurt meestal binnen 5-15 minuten na het kitten, maar kan ook gelijk met het kitten gebeuren. Het volgende kitten wordt meestal binnen 30 minuten na de eerste geboren, maar de poes kan ook een rustpauze nemen van uren waarin niet wordt geperst en de eerstgeborene wordt verzorgd. De nestgrootte bij katten is meestal 3 tot 4, maar kan sterk variëren.

De moederpoes eet normaal gesproken de placenta's op. Zorg dat ze maximaal 3 tot 4 hiervan opeet, anders kan ze diarree krijgen. De kittens worden meestal in de vliezen geboren. De poes zal deze opentrekken en het kitten gaan schoonlikken. Dit stimuleert de bloedsomloop en het op gang komen van de ademhaling. Mocht de moederpoes dit niet vlot doen dan moet u de vliezen openen, de kop en het bekje vrijmaken van slijm, en het kitten stevig wrijven met een handdoek om de ademhaling te stimuleren. De navelstreng wordt bij het verzorgen door de poes doorgebeten, en u kunt deze taak zonodig overnemen door de navelstreng op 2cm van het lichaam af te binden met garen of flosdraad en vervolgens daaronder door te knippen.

Help zonodig de kittens op weg naar de tepel, want de eerste maaltijd is erg belangrijk. Kittens hebben snel energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, en de eerste melk is rijk aan antilichamen die nodig is om de kittens de eerste weken een goede weerstand te geven.

kat-met-nestje


De geboorte bij de kat verloopt gelukkig meestal goed zonder dat moet worden ingegrepen. Het is belangrijk dat u weet wanneer er wel een dierenarts geconsulteerd moet worden, dus deze punten staan hieronder nogmaals op een rijtje:

•Geen vorderingen in de bevalling 2 tot 3 uur na het verschijnen van de waterblaas/knappen vruchtwater.

•Gedurende 20 tot 30 minuten frequente en krachtige persweeën zonder vorderingen.

•Zwakke en onregelmatige persweeën gedurende 2 tot 3 uur zonder vorderingen.

•Meer dan 4 uur tussen de geboortes van 2 kittens, terwijl er nog wel kittens aanwezig zijn.

•Abnormale vaginale uitvloeiing.


Hierboven kunt u een mooi filmpje rondom de geboorte bij de kat bekijken.


Na de geboorte:

De poes heeft gedurende ongeveer 10 dagen nog uitvloeiing uit de vulva. Deze is eerst rood/rood-groenig en geurloos, kleurt lichter en helderder na 5 dagen, en moet dus gestopt zijn met 10 dagen.

Tijdens de zoogperiode is de energiebehoefte van de poes flink verhoogd, en u kunt dan beter extra energierijke voeding geven. een goed kittenvoer is hiervoor geschikt.