Dierenkliniek Ter Gouwe

Ooitas 5, 4617LT Bergen op Zoom. Behandeling op afspraak.

Openingsuren: 
Tel: 0164-237621
(ook voor spoed)

ma 8.30-19.00
Di t/m Vr 8.00-19.00
Za 10.00 tot 11.00

Naar de Webshop

Vergiftigingen bij huisdieren.


Het komt helaas nog regelmatig voor dat wij dieren met vergiftigingsverschijnselen aangeboden krijgen. Vrijwel altijd betreft dat geen moedwillige vergiftiging, maar eerder een ongelukkig situatie waarbij het dier door onvoorzichtigheid of onwetendheid van de eigenaar met giftige stoffen in contact is gekomen.

 

Symptomen bij vergiftiging.

De meest voorkomende verschijnselen bij vergiftigingen zijn maagdarmklachten en hersenverschijnselen. Daarnaast kan er orgaanschade ontstaan, en er zijn symptomen die specifiek zijn voor bepaalde gifstoffen.

Welke symptomen optreden is uiteraard afhankelijk van de aard en de hoeveelheid van de opgenomen gifstof. Hieronder sommen wij de bij ons meest voorkomende vergiftigingen bij honden en katten op. Enkele van deze stoffen zijn minder bekend als vergiftiging, maar juist daarom gevaarlijk:

 

Hiernaast een filmpje van een kat met permethrin intoxicatie.
Dit zien wij helaas nog vrij regelmatig, en is gevolg van gebruik van een vlooien/teken-bestrijdingsmiddel voor de hond, op de kat.

Het veroorzaakt o.a. heftige neurologische klachten: exitatie

 

Een nog uitgebreidere lijst met giftige stoffen is te vinden op de website van het LICG.

 

Behandeling van vergiftigingen:

Als er sprake is van symptomen maar een eventuele vergiftiging is niet bekend, of er is sprake van een vergiftiging waar geen specifieke therapie voor is, dan behandelen wij symptomatisch, wat inhoudt dat de klachten met medicijnen worden onderdrukt en dat de vitale functies worden gecontroleerd en zo nodig ondersteund worden.

Een behandeling met medicinale koolstof (norit) kan verdere opname voorkomen, en infuustherapie kan uitscheiding van opgenomen gifstoffen bespoedigen en is essentieel voor het in stand houden een goede doorbloeding van de organen, welke nu extra kwetsbaar zijn door de aanwezigheid van gifstoffen in het lichaam.

In geval van maagdarmklachten kunnen wij symptomatisch behandelen tegen braken en diarree met medicijnen en dieetvoeders.

In geval van neurologische klachten kunnen wij bij exitatie dieren sederen met valium of zo nodig zwaardere middelen.

In geval van een kat, vergiftigd met een vlooienpipet voor de hond, dan wassen wij de toedieningsplaats ruim met afwasmiddel, om verdere opname zoveel mogelijk tegen te gaan. Deze handeling zou u thuis ook direct kunnen toepassen als u per abuis een verkeerde pipet heeft toegediend.

Preventie van vergiftigingen:

 

Terug naar boven

Terug naar de homepage