Dierenkliniek Ter Gouwe

Ooitas 5, 4617LT Bergen op Zoom. Behandeling op afspraak.

Openingsuren: 
Tel: 0164-237621
(ook voor spoed)

ma 8.30-19.00
Di t/m Vr 8.00-19.00
Za 10.00 tot 11.00

Naar de Webshop

Castratie en sterilisatie.Castratie bij de reu.

Redenen waarom men kan besluiten om een reu te laten castreren:

Via een kleine snee vlak voor het scrotum worden beide testikels verwijderd. Het is een relatief kleine ingreep waar de hond weinig last van heeft. Soms kan het scrotum na de operatie tijdelijk wat opzwellen, wat pijnlijk is. Dit kan onder andere gebeuren als de hond aan de wond likt, wat wondirritatie en wondinfectie oplevert. De wond kan zelfs geheel opengelikt worden. Om dit te voorkomen kunt u een kraag gebruiken of een "medical pet shirt". Als wij opmerken dat een hond tijdens de recovery (bijkomen uit de narcose) al aan de wond zit, dan doen wij meteen al een kraag om.

Omdat er behalve in de bijballen ook nog verderop in het geslachtsapparaat van de hond opslag is van zaadcellen, kan de hond na castratie toch nog een tijdje vruchtbaar zijn! Dit duurt hooguit een paar weken.

Er bestaat ook een chemische castratie. Dit is een injectie met hormonen die de werking van de in de testikels geproduceerde hormonen tegenwerkt. Hiermee kan een tijdelijk effect als van een castratie verkregen worden. Deze wordt gegeven op medische indicatie bij prostaatproblemen (als castratie nog niet noodzakelijk is), of om te kijken wat het effect van een castratie zal zijn. De werkingsduur varieert van 1 tot 2 maanden.

NB: de vruchtbaarheid wordt door deze injectie niet tijdelijk maar blijvend sterk verminderd! Dus niet doen bij fokreuen.

Chemische castratie kan nu ook door middel van een implantaat. Deze wordt net als een chip per injectie onderhuids ingebracht, en werkt tenminste 6 maanden. Bij deze vorm van chemische castratie komt de vruchtbaarheid na afloop van de werking geheel terug.


Castratie bij de kater.

Redenen om katers te laten castreren:

Castratie bij de kater is een vrij eenvoudige ingreep. Het kan onder algehele verdoving, maar ook onder lichte sedatie in combinatie met lokale verdoving. Wij gebruiken de laatstgenoemde, omdat de kat dan poliklinisch behandeld kan worden en dus meteen weer mee naar huis mag. Via 2 kleine sneetjes worden de testikels verwijderd. Er zijn geen hechtingen nodig en complicaties zijn zeer zelden. Castratie bij de kater doen wij meestal als ze 6 tot 7 maanden oud zijn. Als ze eerder beginnen met sproeien zo snel mogelijk, want sproeien wordt snel gewoontegedrag.

 

Sterilisatie bij de teef

Teven worden voor het eerst loops vanaf de leeftijd van 7 tot 14 maanden. De kleine rassen zijn hierbij eerder loops dan de grote rassen. Gemiddeld wordt een teef daarna 2x per jaar loops, en dit blijft normaal geproken tot het einde van de levensduur doorgaan. Sommige teven kunnen vaker of minder vaak dan 2x per jaar loops worden, maar als dit regelmatig is, dan is dit voor deze teef normaal.

De loopsheid (periode met uitvloeiing) duurt ongeveer 3 weken, en het middelste deel daarvan is de meest vruchtbare.

Redenen om een teef te steriliseren:

De operatie is eigenlijk geen sterilisatie, maar een castratie, omdat beide eierstokken verwijderd worden. (bij een echte sterilisatie zouden alleen de eileiders afgebonden worden, maar dan blijft de hond loops worden) Het beste tijdstip voor de operatie is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. (het steriliseren voor de eerste loopsheid staat momenteel ter discussie omdat dit het risico op melkkliertumoren verder verkleint) Op dat moment zijn de baarmoeder en de eierstokken in een rustfase en minder doorbloedt. De baarmoeder zelf wordt afhankelijk van de conditie ervan wel of niet verwijderd bij de operatie. Omdat een gezonde baarmoeder vrijwel nooit problemen zal geven als de eierstokken verwijderd zijn laten wij deze ook vaak zitten. De snee bij deze ingreep zit aan de onderkant van de buik, vlak achter de navel, en is vrij klein als de ingreep zonder complicaties verloopt. Standaard geven wij voor nog 3 dagen pijnstillers mee, en op de dag van de operatie een injectie met pijnstiller en één met een antibioticum.
De meeste dieren hebben vrij weinig last van de wond en knappen daardoor snel weer op na de operatie. U moet voorkomen dat de hond veel aan de wond likt, door gebruik van een kraag of een "medical pet shirt", omdat anders de wond geïnfecteerd raakt.

Operatie via laparoscopie.
Een vrij nieuwe manier om teefjes te steriliseren is via laparoscopie. Hierbij wordt via 3 kleine incisies ( een voor de scoop en 2 voor instrumenten) de teef geopereerd. Voordelen zouden zijn dat deze ingreep minder belastend is omdat de incisie kleiner is en omdat er niet aan de ophangbanden van de eierstokken hoeft te worden getrokken. 
Wijzelf hebben onze twijfels of deze voordelen zwaar wegen. Dit omdat wij een grote hond kunnen steriliseren via een operatiewondje van 6cm (tenzij er complicaties zijn, maar dan moet een laparoscopisch geopereerde teef waarschijnlijk ook ruim opengemaakt worden).
Wat is minder belastend: 3 wondjes van 1.5cm, of 1 wond van 6 cm? Gaat pijnervaring per cm of per wond? De waarheid zal wel in het midden liggen. Onze ervaring is dat "traditioneel" geopereerde dieren zeer snel herstellen. Het trekken aan de ophangbanden is wel een verschil, maar dit gebeurt uiteraard tijdens de operatie, als het dier onder algehele narcose is.

Samengevat is onze mening dat sterilisatie via laparoscopie een prima en elegante methode is, maar geen duidelijke voordelen biedt.

Nadelen van een sterilisatie:

Sterilisatie bij de poes.

Poezen worden krols ongeveer vanaf de leeftijd van 6 maanden. Omdat de krolsheid beinvloed wordt door de daglichtduur kan er een seizoenseffect optreden: uitstel van de eerste krolsheid tot het voorjaar, of vaker krols zijn in voorjaar en zomer. In huis levende katten hebben minder invloed van dit seizoenseffect, en kunnen het hele jaar door krols worden. 

De verschijnselen bij krolsheid variëren nogal. Soms wordt alleen aanhankelijker gedrag opgemerkt, soms veel en luid miauwen en over de vloer rollen.Uitvloeiing is bij de kat zeer gering en wordt meestal niet opgemerkt. De krolsheid duurt ongeveer 8 dagen. Na 2-3 weken kan de poes echter alweer opnieuw krols worden.

Redenen om de poes te laten steriliseren:

De sterilisatie is eigenlijk een castratie, omdat de eierstokken worden verwijderd. Tevens wordt de baarmoeder geheel of deels verwijderd. De meeste katten hebben niet lang last van de operatie, en zijn na enkele dagen weer de oude. Uiteraard moet de wond voldoende rust krijgen om te genezen. Als de poes er veel aan likt moet een kraag omgedaan worden (of een medical pet shirt). Dit is gelukkig niet standaard nodig. Het beste tijdstip voor sterilisatie is kort (1 week) na de eerste krolsheid, of als de poes vanaf 6 maanden op de poezenpil staat om ongewenste dekking te voorkomen op de leeftijd van 7 maanden. (Het steriliseren voor de eerste krolsheid staat momenteel ter discussie, omdat dit het risico op melkkliertumoren verder verkleint)

Terug naar boven

Terug naar de homepage